Тръмп заплаши ЕС с мита и за автомобили

Тръмп заплаши ЕС с мита и за автомобили
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили, ако ЕС не премахне търговските бариери за американски компании, съобщиха световните агенции.
 
Тръмп посочва, че Европейският съюз в продължение на дълго време е поддържал "мита и търговски бариери спрямо САЩ и техните велики компании и работници".
 
"Ако тези мита и бариери не бъдат премахнати в скоро време, ще въведем мита от 20 процента за всичките им автомобили, внасяни в САЩ", написа американският държавен глава в Туитър. 
 
 

Коментарът му дойде, след като в петък влязоха в сила ответните мерки на ЕС по отношение на някои американски продукти като дънки, бърбън и мотори, в отговор на наложените от Вашингтон мита върху стоманата и алуминия. 

 

Списъкът с продуктите, които вече са обект на допълнителни европейски мита, основно в размер на 25 процента, бе публикуван вчера в Официалния вестник на Европейския съюз и мерките вече се прилагат. 

"Едностранното и неоснователно решение на САЩ да наложат мита не ни оставя друг избор", заяви тази седмица европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом.

"Правилата на международната търговия не може да бъдат нарушавани без реакция от наша страна", каза Малстрьом и уточни, че "ако САЩ премахнат митата", европейските мерки ще бъдат "също отменени".

 

"Избрахме продукти като (моторите) "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на (европейския) пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни вчера зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

 

"Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?