Тръмп заплаши Северна Корея с "ярост и огън", каквито "светът не е виждал"

Пхенян обмислял ракетен удар по американската ВВС база на остров Гуам в Тихия океан

Тръмп заплаши Северна Корея с "ярост и огън", каквито "светът не е виждал"

“Най-добре за Северна Корея е да спре да отправя повече заплахи към САЩ, защото те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, каквито светът никога не е виждал”, каза американският президент Доналд Тръмп, цитиран от АП.

Президентът говори по време на импровизиран брифинг на неговото частно голф игрище в щата Ню Джърси, където прекарва отпуската си.

“Неговите (на севернокорейски лидер Ким Чен-ун – б.ред.) заплахи излизат извън нормалните рамки. Както вече съм казвал, те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, или иначе казано, със сила, каквато този свят още никога не е виждал”, обясни Тръмп.

Часове след изявлението му Северна Корея обяви, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ.

Говорител на Корейската народна армия, цитиран от официалната информационна агенция на страната КЦТА, каза, че КНДР "е готова във всеки момент да нанесе последователен и мащабен удар" по този военен обект, след като съответно решение вземе държавният глава Ким Чен-ун.

В изявление на друг военен говорител, цитиран от КЦТА, се отбелязва, че Северна Корея може да предприеме такава превантивна операция в отговор на американска "провокация".

Отдалечен остров в Тихия океан с площ около 550 кв. километра, Гуам е ключов преден пост за американските сили  със стратегическото си местоположение - между Корейския полуостров и Южнокитайско море. Там са разположени близо 6000 войници - във военновъздушната база Андерсън и военноморската Гуам.

По-рано тази седмица Съветът за сигурност на ООН затегна икономическите санкции срещу Пхенян, което блокира 1/3 от и без това малкия износ на страната.

В отговор Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ със стратегическите си ядрени сили, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея.

Според Северна Корея тестовете ѝ на междуконтинентални балистични ракети през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. Пхенян заявява, че тези ракети са легитимно средство за самоотбрана.

Вестник “Вашингтон пост“ съобщи, позовавайки се на доклад на разузнавателните служби, че КНДР е успяла да произведе малки ядрени бойни глави, които могат да бъдат поставени на разработените от Пхенян ракети.

По данни на разузнавателните среди, това е поредната крачка на Северна Корея към придобиването на статут на пълноценна ядрена държава. Според анализ, проведен миналия месец от разузнавателното управление на Пентагона, към днешния ден Пхенян може да разполага с до 60 ядрени бойни заряда.

Според независими експерти, цитирани от “Вашингтон пост“, тази бройка може би е малко завишена.

Сенатори критикуват Тръмп заради острия му език

Американският сенатор републиканец Джон Маккейн смята, че президентът Доналд Тръмп не трябва да отправя такива заплахи към Пхенян, които не би могъл да изпълни на практика. Сенаторът изрази тази позиция в интервю за американската радиостанция Кей Ти Ей Ар.

"Не съм съгласен с изказванията на президента, защото трябва да си уверен, че можеш да изпълниш това, което казваш, - посочи Маккейн, коментирайки изявлението на Тръмп, че може да отговори "с огън и ярост" на заплахите от страна на Пхенян. “Най-видните лидери, с които съм се срещал, не са прибягвали до такива заплахи, докато не са били готови да действат, а аз не съм уверен, че Тръмп е готов да действа", добави сенаторът.

На въпрос следва ли според него думите на Тръмп да се разбират като израз на готовност да се нанесе ядрен удар по Северна Корея, сенаторът отговори: "Аз не разбирам това, което той казва, и вече отдавна съм се отказал от опитите да проумявам неговите изказвания".

Сенаторът не изключи подобни изявление на Тръмп да имат само демонстративен характер. Според него Китай може в значителна степен да контролира икономиката на КНДР, и затова всякакви въпроси, касаещи Северна Корея, САЩ трябва да се решават при съдействието на Пекин.

Друг сенатор, демократката Даян Фейнстийн, също взе повод от последните остри думи на президента, и призова САЩ незабавно да пристъпят към преговори със Северна Корея на високо равнище и без предварителни условия, защото политиката на изолиране на Пхенян не е дала резултат.

"Изолирането на севернокорейците не ги застави да се откажат от стремежа си да се сдобият с ядрено оръжие. И президентът Тръмп със своите високопарни изказвания не спомага за излизането от тази ситуация", отбеляза тя. Според нея "няма никакви съмнения", че експерти на КНДР сега търсят начин да монтират ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ. "Дипломацията е единственият път напред", подчерта сенаторката.

Гуам запазва спокойствие след заплахите на Пхенян

Губернаторът на Гуам Еди Калво не призна за сериозни севернокорейските закани срещу този стратегически преден пост на американската армия в Тихия океан, но заяви, че територията е "подготвена за всяка изненада", предаде Франс прес.

Губернаторът на американската територия заяви в телевизионно предаване, че работи с Вашингтон, "за да гарантира сигурността" ѝ.

"Искам да уверя населението на Гуам, че в момента нищо не заплашва нито нашия остров, нито Марианските острови" на север, добави той. Това потвърди и командващата силите на САЩ в региона контраадмирал Шошана Чатфийлд.

По думите на Калво за защита на острова са задействани редица стратегически "равнища на отбрана". Белият дом го е уверил, че ще разглежда всеки удар по тази територия като атака срещу САЩ.

"Те казаха, че Америка ще бъде защитена. Искам също да напомня на националните медии, че Гуам е американска територия и че на Гуам и на Марианските острови живеят 200 000 американци. Тук няма само военни съоръжения", каза той.

Хората из улиците на главния град Хагатна изглежда запазват спокойствие, отбелязва АФП и цитира местен жител:  "Не можем нищо да направим. Островът е малък. Няма къде да бягаме."

Мадлин Бордало, депутатка от Гуам в долната камара на Конгреса, заяви, че севернокорейските ядрени възможности са "дълбоко обезпокоителни", но тя е убедена, че островът е добре защитен.

На остров Гуам живеят близо 162 000 души, чиито доходи идват основно от туризма и от американските войски, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?