Тръмп заплашва да пусне в Европа затворниците от "Ислямска държава"

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди европейските държави да приемат обратно гражданите, заминали да воюват в Сирия за "Ислямска държава". В противен случай заловените бойци ще бъдат пуснати да се върнат в Европа, съобщи ДПА.

"Имаме хиляди бойци на "Ислямска държава", които искаме Европа да приеме. Нека да видим дали ще ги приемат, а ако не, вероятно ще трябва да ги пуснем към Европа", заяви Тръмп пред репортери пред Белия дом.
Затворниците са държани от съюзническите на САЩ сили в Сирия, оглавявани от кюрдите.

САЩ предупредиха, че екстремистката групировка "Ислямска държава" остава сериозна заплаха въпреки разгрома на физическия "халифат" в Ирак и Сирия, но същевременно предупреждават, че Ал Каида се е съвзела до върховите равнища на силата си.

Нейтан Сейлс, главният американски координатор за борбата с тероризма, каза пред репортери във Вашингтон, че е нужно глобално усилие за изтласкване на "Ислямска държава" от Афганистан и Африка, особено в Нигерия. Той заяви, че САЩ не могат да водят войната сами.

"Ислямска държава" "предприема все по-смъртоносни нападения" и "се разширява в нови райони", добави Сейлс.

В райони в Ирак и Сирия групировката все още разполага с около 15 000 бойци, каза Джеймс Джефри, специален представител на САЩ в международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Около 2000 чуждестранни екстремистки бойци са задържани от подкрепяната от САЩ и оглавявана от кюрдите коалиция Сирийски демократични сили (СДС), а Вашингтон призовава страните по целия свят да приемат обратно гражданите си и да ги изправят пред правосъдието.

Джефри подчерта, че "Ислямска държава" има крепости в Сирия, които са в територии извън обхвата на операциите на САЩ и СДС в Североизточна Сирия, включително в региони под контрола на сирийския президент Башар Асад.

Докато през последните години вниманието на света се изместваше към "Ислямска държава", Ал Каида съумя да спечели позиции, предупреди Сейлс.
"Ал Каида е толкова силна, колкото винаги е била", добави той.

Американски служители отказват да коментират съобщенията, че Хамза бин Ладен, син на бившия водач на Ал Каида Осама бин Ладен, е бил убит.

Споделяне

Още от Свят