Тръмп засилва натиска срещу Иран, но няма да анулира ядреното споразумение

Тръмп засилва натиска срещу Иран, но няма да анулира ядреното споразумение

Президентът Доналд Тръмп обявява в петък нова, по-агресивна стратегия към Иран, но няма да оттегли САЩ от историческото ядрено споразумение и да поиска незабавно връщане на санкциите срещу Техеран. Той ще разграничи администрацията си от постигнатата от предшественика му Барак Обама сделка, като откаже да удостовери, че тя се спазва и така ще прехвърли топката към Конгреса, който ще има срок от 60 дни да реши дали да възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха преустановени след сключването ѝ, съобщиха световните агенции.

Тръмп определи споразумението като "най-лошата сделка, договаряна някога" и се закани САЩ да се оттеглят от нея, но сега явно ще се опита първо да го поправи, тъй като дори критиците на споразумението се опасяват, че анулирането му ще изолира Вашингтон и ще отслаби международното доверие към него, коментира БиБиСи.

Въпреки че Тръмп няма да поиска нови санкции, той ще призове Конгреса да одобри нови изисквания към Техеран, за да продължи облекчения санкционен режим. Така Републиканската партия може да използва отказа на Тръмп да потвърди сделката, като възможност да наложи промени в нея.


Постигнатото при управлението на предшественика му Барак Обама споразумение бе подписано през 2015 г. от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай, ЕС и Иран. В резултат на това Техеран се съгласи да замрази ядрената си програма срещу постепенно вдигане на санкциите. Споразумението се смята за едно от най-значимите международни постижения на предишния президент, но Тръмп го определя като "най-лошата сделка договаряна някога, от която американците не са спечелили нищо".

Какви са целите на новата стратегия?

Часове преди изявлението на Тръмп от Белия дом разпространиха основните положения от новата му стратегия, която се очаква да втвърди сериозно политиката към Техеран.

Тя има три ключови цели: коригиране на ядреното споразумение от 2015 година, така че за Иран да стане по-трудно да разработва оръжие, неутрализиране на програмата му за балистични ракети и противодействие на иранските дейности, които според Вашингтон допринасят за нестабилността в Близкия изток.
Освен това Тръмп призовава международната общност да се обедини за оказване на натиск върху елитните ирански въоръжени сили - Корпуса на гвардейците на ислямската революция", които според Вашингтон са свързани с тероризма.

"Време е целият свят да се присъедини към нас в настояването правителството на Иран да престане се стреми към смърт и унищожение", заявява Тръмп в разпространеното изявление.

Европейски призиви към Тръмп да потвърди споразумението

Европейки съюзници на Тръмп като Великобритания и Франция вече го призоваха да потвърди ядреното споразумение, а в петък и Берлин заяви, че то е ключова част от усилията на международната общност да не позволи на Техеран да развива ядрени оръжия.

"Имаме голям интерес да продължи това международно единство", каза германският правителствен говорител Щефен Зайберт пред журналисти, цитиран от Ройтерс.

"Но ако "важен съюзник като САЩ стигне до друго заключение, какъвто изглежда е случаят, ще работим дори по-усилено с другите партньори да запазим тази сплотеност", допълни Зайберт.

Очаквана остра реакция на Иран

Президентът на Иран Хасан Рохани коментира, че ако САЩ отстъпят от ядреното споразумение, то това изобщо няма да е провал за неговата страна, а ще е провал за Вашингтон.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани заяви, че действията на САЩ по споразумението и тяхната политика на санкции срещу Иран и Русия могат да доведат до хаос в международните отношения.

"Изглежда, че те са започнали някои действия, които в крайна сметка ще доведат до безредици на международната арена", заяви Лариджани в Санкт Петербург, на среща с председателя на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

По думите му ако САЩ се оттеглят от споразумението, това ще бъде краят му.

Москва: Излизането на САЩ от споразумението ще има негативен ефект

Говорителят на руския президент Дмитрей Песков коментира от своя страна, че евентуалното излизане на САЩ от иранското ядрено споразумение ще има много негативни последствия и ще нанесе вреда върху атмосферата на сигурност в света и по неразпространението на ядрено оръжие.

"Ако САЩ се оттеглят от сделката за иранската ядрена програма, това ще доведе до крайно отрицателни последици, а Иран вероятно също ще излезе от споразумението", заяви Песков.
Той каза още, че Русия ще продължи своята политика за гарантиране на неразпространението на ядрените оръжия.

Китай също призова САЩ да запазят споразумението.

"Мислим, че този договор е важен за гарантиране на международния режим на ядрено неразпространение, както и на мира и стабилността в региона. Надяваме се всички страни да продължат да опазват и да прилагат това споразумение", каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.


Представител на Държавния департамент съобщи, че държавният секретар Рекс Тилърсън вече е обсъдил планираното изявление на американския президент Доналд Тръмп относно Иран с високопоставени представители на Великобритания, Китай, Франция и Русия - подписали споразумението с Иран.

"Бих ги описала като разговори за консултации, изслушване и обсъждане на цялостното представяне на плана, което президентът ще обяви", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Тя съобщи, че Тилърсън е разговарял с външните министри на Франция и Русия Жан-Ив Льо Дриан и Сергей Лавров. През последните дни държавният секретар на САЩ е разговарял и с британския си колега Борис Джонсън, както и с Ян Цзечъ, член на Държавния съвет на Китай, отговарящ за външната политика на Пекин.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?