Тръмп заяви, че е жертва на линч, организиран от демократите

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп придаде расистки оттенък на разследването на Конгреса за импийчмънт, като сравни започнатата от демократите процедура, фокусирана върху политиката му към Украйна, с "линчуване", предаде Асошиейтед прес.

Линчуването (тоест обесването) исторически е използвано предимно от бели американци срещу чернокожи, главно в южните щати, започвайки от края на 19 в., на фона на нарастващо расистко напрежение в САЩ, отбелязва агенцията.

Сравнявайки процеса по импийчмънт с линч, Тръмп оприличава демократите с тълпа, която го извършва, посочва АП.

Подложен на силен натиск заради импийчмънт, заради критиките срещу политиката му за Сирия и по други въпроси, президентът републиканец написа във вторник в Туитър: "Така че някой ден, ако демократ стане президент, а републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, дори и нищожно, те могат да подложат президента на импийчмънт без надлежния справедлив процес или законни права". "Всички републиканци трябва да помнят на какво са свидетели тук - на линчуване. Но ние ще победим!", заяви Тръмп.

Парламентарният секретар на мнозинството в Камарата на представителите - чернокожият демократ Джим Клайбърн, разкритикува формулировката, използвана от Тръмп. "Това е дума, която никой президент не би трябвало да използва за себе си", каза Клайбърн по телевизия Си Ен Ен.

Жалба на разобличител, че Тръмп се е опитвал да използва служебното си положение за лична политическа изгода по време на телефонния си разговор на 25 юли с президента на Украйна Володимир Зеленски, накара председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси да започне разследване за импийчмънт. Тръмп настоява, че не е извършил нищо нередно. Той определи разговора си със Зеленски като "безукорен" и настоява, че демократите, изгубили президентските избори през 2016 г., още се опитват да оборят резултатите им, довели го на власт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят