Тръмп заяви, че "вероятно" има "много добри отношения" с Ким Чен-ун

Доналд тръмп и Ким Чен-ун

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е изградил добри отношения със севернокорейския лидер, но не пожела да каже дали двамата са разговаряли, съобщи Асошиейтед прес.


За нито един действащ президент на Съединените щати не е известно да е разговарял с лидер на Северна Корея. Двете страни още са в състояние на война и нямат дипломатически отношения, тъй като Корейската война приключва през 1953 г. без мирен договор.

"Вероятно имам много добри отношения с Ким Чен-ун", заяви Тръмп в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". Запитан дали е разговарял с Ким, Тръмп отговори уклончиво: "Няма да кажа дали съм, или не съм. Просто не искам да коментирам".

Президентът даде това интервю, след като двете Кореи проведоха първите си преговори от две години насам и Пхенян се съгласи да участва следващия месец на Зимните олимпийски игри в Южна Корея.

Тръмп си приписа заслугите за подновения междукорейски диалог и каза, че Северна Корея е усетила натиска от предвожданата от САЩ кампания по налагане на санкции заради ядрената и ракетната ѝ програма.

Тръмп и Ким поддържаха войнствена реторика и си размениха обиди през изминалата година, през която Северна Корея ускори изпитанията на оръжия и изглежда на прага на това да се сдобие с ракета с ядрена бойна глава, която може да удари континенталната част на САЩ.

Американският президент нарече Ким "Човекът ракета", тръгнал на "самоубийствена мисия", а севернокорейският вожд нарече 71-годишния Тръмп "умопобъркано американско изкуфяло старче". В новогодишното си обръщение миналата седмица Ким каза, че има "ядрен бутон", който може да изстреля ракети навсякъде в САЩ, а Тръмп отговори, че има много по-голям и по-мощен "ядрен бутон".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?