Трамваи по Графа - преди Коледа, може да рекламират без пари засегнатия от ремонта бизнес

Много магазини затвориха или се преместиха заради ремонта, сн. БГНЕС

Движението на трамваите по ремонтиращата се столична улица "Граф Игнатиев" при всички положения ще бъде възобновено преди Коледа, а като компенсация на пострадалия от дългата реконструкция бизнес може да се предложат безплатни реклами в мотрисите, пътуващи по улицата. Това стана ясно по време на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък.

Преди ден изпълнителят на ремонта – "ДжиПи Груп", обяви, че строителните работи са изпълнени на 86 процента и където е възможно се премахват огражденията, за да се облекчи движението на пешеходците и дейността на магазините по улицата.

Голяма част от бизнеса затвори или премести на други места търговските обекти, тъй като достъпът до тях бе силно затруднен, а на моменти и невъзможен, докато се извършваше подмяната на трамвайните релси и тротоарната настилка.

Част от фирмите дори заплашиха Столичната община с подаването на колективен иск срещу нея за пропуснати ползи в резултат на продължавания седем месеца ремонт.
 
По договор той трябва да приключи през март 2019 г., но изпълнителят обеща да пусне трамвайното движение по "Граф Игнатиев" първо през октомври, после срокът бе удължен за ноември, а сега става ясно,че това ще стане факт около 20 декември. По трасето обаче са свалени повечето ограждения, но за да се пуснат мотрисите трябва инспекция на Дирекцията за национален строителен контрол и да се издаде акт 16 е разрешение за ползване на участъка.

Трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев" конструктивно е изцяло завършено, положени са релсовият път, контактната мрежа и настилките, в момента се изпълняват довършителни дейности, каза пред журналисти зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев

Ние сме в активен диалог с представителите на бизнеса, които безспорно са притиснати от дългия ремонт в района, заяви Малина Едрева, шеф на групата на ГЕРБ в СОС.  Един от вариантите, които се обсъждат за компенсации на бизнеса в района на ремонта, е търговците да получат място за безплатна реклама в трамваите, които пътуват по Графа, допълни тя.

Ние също правим срещи с бизнеса и живущите в района на ул. "Граф Игнатиев“, каза председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Според него трябва да се изработи правен механизъм, за да бъдат компенсирани търговците по Графа, както и при следващи подобни проекти. Проблемът не трябва да се разделя на ляво и дясно, той е общ и трябва да се реши, след като се обсъди и направи общ механизъм за компенсация на търговците, заяви Паргов. Според него това, че фирмата изпълнител в момента ще им направи цоклите на магазините или някакви дребни ремонтни дейности, не може да компенсира загубите на една голяма част от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България