Трамваите отново тръгват по "Графа", общината призовава хората да внимават

Сн. Mediapool

Трамваите по линиите 10,12 и 18 от четвъртък отново ще се движат по обичайните си маршрути, които минават през централната софийска улица "Граф Игнатиев". Мотрисите по нея бяха спрени в началото на май заради мащабното обновяване на тази част от столицата.

Първоначалният срок за възстановяването на движението, съобщен от общината, беше началото на октомври. Това на практика стана повече от два месеца и половина по-късно. Вече са монтирани новите информационни табла на спирките, които показват движението на трамваите.

Улицата вече се води споделена между пешеходци, велосипедисти и градски транспорт - нивото на тротоарите беше изравнено с това на улицата. За това по част от трасето вече са поставени постоянни каменни ограничители, които да предпазват хората от минаващите трамваи. В другите части от трасето въпросните ограничители са временни. Водачите на трамваите са инструктирани да се движат по "Граф Игнатиев" с повишено внимание и ниска скорост, съобщиха от общината. И призоваха хората да внимават, когато ходят по улицата, тъй като след ремонта, релсите са станали по-безшумни.

Заради връщането на трамваите Центърът за градска мобилност започна и информационна кампания, с която да привлече вниманието на пешеходците. В последните дни по улицата се появиха и предупредителни табели, на които пише, че движението по релсите е забранено и е опасно за живота.

Въпреки връщането на трамваите ремонтът по улицата и прилежащите ѝ пространства продължава. Очаква се в следващите дни да бъдат махнати и загражденията около градината на храма "Св. Седмочисленици".

Трамвайното трасе е първият етап от ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който официално е пуснат в експлоатация. Неговият ремонт роди и един от скандалите около обновяването на тази част от града. Той доведе до оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев, който получи и обвинение за длъжностно престъпление, което потенциално би довело до щета от над 5 млн. лева.

Метро от "Красно село" до центъра от септември 2019 г.

През следващата година пътуващите с метрото ще могат да се придвижват от "Красно село" до "Орлов мост" за 7-8 минути, каза в сряда кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на две станции от третата линия на метрото. Заедно с министъра на транспорта Росен Желязков и изпълнителния директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев, Фандъкова направи първия тест на изградения релсов път като за целта се придвижиха между станциите на бул. "България" и "Красна поляна". Фандъкова припомни, че в края на 2019 г. ще бъдат пуснатите първите 8 км от третата линия на метрото.

Още 4 км - към Горна баня, трябва да бъдат пуснати през 2020 г. Вече се изгражда и жп гара в района на метростанцията, за да се прави връзка с влаковете от Горна баня, Перник, Благоевград. Предвижда се и изграждането на буферен паркинг на крайната станция на Околовръстния път при Горна баня.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?