Въпреки недоволните

Трамваят към Студентски град ще мине през Борисовата градина

Пускат на конкурс изработването на устройствена концепция за парка

Трамваят към Студентски град ще мине през Борисовата градина

Столичният общински съвет (СОС) одобри плана за трасето на трамвая до Студентски град въпреки протестите на живеещи в кварталите "Лозенец", "Изгрев" и "Дианабад" и неправителствени организации, които подозират общината, че се готви да изсече поредната порция дървета, за да задоволи бъдещи частни интереси за застрояване на Борисовата градина.

Съветниците решиха още да бъде обявен конкурс за изработване на устройствена концепция за  парк "Борисова градина", както и на подробен устройствен план.

Липсващият пъзел

В четвъртък СОС одобри последното парче от пъзела на трамвайното трасе – регулационният план за участъка от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов" до гара Пионер. Това беше единственият участък без план заради съпротивата на живеещите в района и минаването на релсите под прозорците на живеещите по ул. "Никола Габровски".

Новата трамвайна линия е с дължина от 8.8 км единичен коловоз, като трасето започва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" при "Семинарията", минава по бул. "Стоян Михайловски" през гората и стига до жп гара "Пионер".

После трамваят продължава по улица "Никола Габровски", като се предвижда там да бъдат поставени шумозаглушителни стени, след което продължава по бул."Г. М. Димитров" и стига до едноименната станция на метрото.

От там следва пътя по бул. "Св. Климент Охридски" до съществуващото трамвайно обръщателно ухо след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев".

Планирано е изграждането на 7 нови спирки, а други 11 ще бъдат ремонтирани.

В момента тече поръчката за избор на изпълнител, като прогнозната стойност е 20 млн. лв. без ДДС, а срокът за изграждането на новата трамвайна линия 9 месеца.

Новото трасе е част от големия проект за обновление на градския транспорт в столицата за 100 млн. лв. и се финансира от оперативна програма "Регионално развитие". За да не бъдат загубени средствата по него, той трябва да е готов най-късно до октомври 2015 г.

Устройствена концепция за Борисовата градина

Съветниците одобриха и документацията за провеждане на два конкурса. Първият ще е за изработване на устройствена концепция на парк "Борисова градина", като след него ще има и за изготвянето на проекта за подробен устройствен план (ПУП).

В момента Борисовата градина няма цялостен ПУП, а действащите за отделни части на парка не са актуални. На лице е конфликт на интереси между пешеходците и автомобилния трафик, а южната част на парка е неблагоустроена.

Целта на бъдещия ПУП на Борисовата градина е да се запази характера на парка и да се създадат условия и предпоставки за изработване на инвестиционни проекти за паркоустройство и благоустройство, посочи главния архитект Петър Диков.

По думите му планът на Борисовата градина ще бъде направен при спазване на Закона за общия устройствен план на Столична община и Закона за устройство на територията.

Споделяне

Още по темата

Още от България