"Трансадриатическия газопровод" ще е готов през 2020 г.

"Трансадриатическия газопровод" ще е готов през 2020 г.

"Трансадриатическият газопровод" (ТАП/TAP), който е част от подкрепяния от Еврокомисията Южен газов коридор за доставка на азерски газ до Европа като алтернатива на руското синьо гориво, ще бъде завършен през 2020 година. Това заяви в сряда Марко Алвера, ръководител на италианската компания "Снам" (Snam), която участва в проекта, предаде ТАСС.

ТАП ще бъде завършен през 2020 година и да започне да транспортира първите количества природен газ за Европа. Изпълнението на проекта е приключено на 80 процента и работата по италианския участък неотдавна бе възобновена в пълен обем, съобщи Алвера пред агенция АНСА, цитирана от БТА.

"Снам" има дял от 20 процента в проекта. Същият дял държат азербайджанската компания СОКАР (SOCAR) и британската "БиПи" (BP). Акционери с по-малки дялове са белгийската "Флуксус" (Fluxus), испанската "Енагаз" (Enagas) и швейцарската "Акспо" (Axpo), които притежават съответно 19 на сто, 16 на сто и 5 на сто.

ТАП е част от системата газопроводи за транспорт на природен газ от Каспийския регион и Близкия изток до Западна Европа. Маршрутът на съоръжението с дължина 878 км минава през Гърция, Албания, по дъното на Адриатическо море и излиза на суша в южната италианска област Апулия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес