“Трансболкан ойл пайплайн” отпада от Бургас-Александруполис

Компанията “Трансболкан ойл пайплайн” АД не може да  представлява България в бъдещата проектна компания, която ще управлява петролопровода Бургас – Александруполис. Това се твърди в мотивите на правителството, с които кабинетът в сряда прекрати участието си в дружеството.

Акционерите в компанията имат различни виждания за мястото си в строително инвестиционния процес и това е основната причина за разногласия между тях, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Държавата ще посочи друга фирма, която да поеме българския дял в международната проектна компания, която ще се учреди от трите страни – Гърция, България и Русия. Вероятно това ще е държавната компания “Булгаргаз”, която последно заяви, че е готова да поеме изцяло българското участие в проекта, определено засега на 25 на сто..

Според министъра на регионалното развитие, повечето от фирмите в “Трансболкан ойл пайплайн” желаят да се включат най-вече в строителството на тръбата. Никой от акционерите в дружеството обаче няма опит в изпълнението на големи международни проекти, се уточнява в мотивите на правителството.

През 2004 година трите държави се договориха проектът за строителството на петролопровод от пристанище Бургас до гръцкия порт Александруполис да стане на принципа на проектното финансиране и да се учреди компания, която да ръководи проекта. Всяка страна трябва да посочи юридическите субекти, които ще влязат в бъдещата проектна компания.

В съобщението се уточнява, че, че България е номинирала 4 участника в бъдещата проектна компания – “Трансболкан ойл пайплайн” АД, “Универсален терминал Бургас” АД, “Индустриален холдинг България” АД и “Минстрой” АД, която е част от МГ Природни ресурси и (Мултигруп). На практика последните две фирми са сред седемте частни компании в “Трансболкан ойл пайплайн България” АД, която бе създадена през 2003 г. В нея участват още “Магнум 07”, “Контролно-заваръчни устройства”(КЗУ), “Монолит-3”, “Лукойл-България” и “Трансстрой ойл пайплайн” ЕООД – Бургас. Всички имат по 14 на сто дял от капитала, чийто размер е 3 004 000 лв.

Все още не насрочена дата за работната среща, която трябваше да се състои в Атина и на която представителите на трите държави, трябваше да обявят учредяването на проектната компания и инвеститорите, които ще влязат в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?