Трансферът от здравната каса към министерството не е моя измислица

Трансферът от здравната каса към министерството не е моя измислица

Здравният министър Стефан Константинов даде да се разбере, че е против заложения в бюджета на НЗОК за догодина трансфер към здравното министерство. Пред БНТ той заяви, че това не е “негова измислица“.

“Сега ще ви кажа защо се налага, защото държавата може да си позволи 3.005 милиарда лева. Това го изчислявахме, стигнахме до тази сума на базата на това да не се надвишава този трипроцентен дефицит, на базата на това, което държавата иска да даде за други сектори и т.н., общо взето това е сума с около 400 милиона по-голяма от миналогодишната. Ако вземем всички вноски, които са на Здравната каса – 2.6 милиарда и ги дадем само на касата, в Министерството на здравеопазването остават някакви 300 милиона, което е абсолютно недостатъчно да се гарантира системата. Разбирате ли това? Всичко останало вече е технически механизъм. Аз не коментирам конкретния, защото ви казах, че това не е моя измислица“, посочи Константинов.

Той посочи обаче, че се е разбрал с финансовия министър Симеон Дянков тези пари да се дават ритмично и да не се бавят.

“На практика ние сега вече компенсираме нещата, парите започват да се изплащат, но има като след земетресение, такива вторични трусове, които започват тук-там. Излязат хора, недоволни и т.н.“, посочи Константинов.

“8% вноска да ви кажа, по европейските стандарти, не е никак голям процент. 8% от какво? Едно е заплатата да е като в Германия – 2000, 3000 или 5000 евро, друго е върху заплата от 400-500 лева. Не са големи парите. Всъщност от тези 8% се събират 1.6 милиарда лева. Всичко останало до три милиарда държавата ги събира от данъци от всички нас и ги дава или към здравните вноски или към бюджета на министерството“, посочи още Константинов. Той посочи, че в следващите две години не е реалистично да има демонополизация на НЗОК.

“Имаме криза, имаме намаление на парите, трудности... Как ще стане механизмът точно да заработят тези допълнителни фондове от следващата година в цялата тази ситуация? Ние тук говорим за бюджети, разправяме се какво, що. Това просто е нереалистично да се случи в момента“, посочи той.

Министърът съобщи още, че преди края на тази година вече ще има нов регламент за доплащането по отношение на избор на екип в болниците.

По повод лекарските протести Константинов коментира, че се е чул със свои колеги и те са му казали, че не протестират срещу него. Той призова лекарите да се обръщат към него за решаване на проблемите и посочи, че си е в кабинета от 8 до 20 часа всеки ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?