Трансформацията на софийската Телефонна палата може да започне

Трансформацията на софийската Телефонна палата може да започне

Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков е издал разрешение за строеж за преустройството на столичната Телефонна палата. То предвижда реконструкция, преустройство, промяна на покрива в мансарден етаж и изграждането на подземен гараж.

Информацията за издаденото разрешение за строеж е качена в регистъра на този вид документи, воден от направлението "Архитектура и градоустройство". То е издадено в началото на юли и е влязло в сила на 29 юли.

Сградата е собственост на свързаното с бизнесмена Васил Божков дружество "НГ Пропърти". То купи сградата през май 2017 г. от БТК за 17.3 млн. евро. Намерението на дружеството е да направи в Телефонната палата музей, в който да има и лаборатории за реставрация на артефакти. Като част от проекта покривът на зданието ще бъде превърнат в мансарден етаж.

Според представените в хода на одобряването на проекта документи сградата, чиято разгъната площ е 13 400 кв. м и разполага и с още 3000 кв. м подземно ниво, трябва да "порасне" с 4.5 метра.

Според инвеститора обаче това не е надстрояване, а реконструкция на покрива, който в момента течал и бил в окаяно състояние. Щял да се промени наклонът му така, че да се впишел в околната архитектурна среда, тъй като бил единственият покрив, различен от останалите.

До преди продажбата сградата беше ползвана от БТК за нейни административни нужди, за каси за плащане на сметките, а част от пространствата бяха превърнати в заведения.

Сега помещенията ще бъдат преустроени в изложбени зали, офиси и технологични лаборатории. Идеята е в бъдещия частен музей да бъде показана и богатата колекция на Васил Божков, включваща тракийски златни съдове и различни археологически паметници, датирани от 4000 г. пр. Хр. до VІ в.

Преди време от "НГ Пропърти" увериха, че проектирането на реконструкцията на сградата е възложено на първокласни специалисти и няма никаква опасност при изграждането на подземния паркинг сградата да се срути.

"НГ Пропърти" е изцяло собственост на компанията "Ню Геймс", в която член на съвета на директорите е акционерът в строителния "Нове холдинг" Васил Божков. Той участва и в управата на "НГ Пропърти", чийто капитал е 36 млн. лв.

Заради преустройството на Телефонната палата беше взето решение да се премести и скулптурата на Джон Атанасов, поставена пред сградата в центъра на София. От няколко месеца зданието е разчистено, а заведенията, които ползваха площи там, бяха затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от България