"Транснефт" и "Шеврон" решават съдбата на Каспийския тръбопровод

Президентът на руската петролната компания "Транснефт" Семьон Вайнщок и председателят на Управителния съвет на американската "Шеврон Дейвид О'Рейли ще проведат преговори за съдбата на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) в рамките на започващия в петък икономически форум в Санкт Петербург. Това съобщи руското издание "Комерсант", отбелязвайки, че "Шеврон" не е постигнала сближаване на позициите си с другия крупен акционер в проекта – "Ексън Мобил". Ако обаче американците се съгласят с предложението на "Транснефт" за промяна на икономическите параметри на проекта,  на предстоящото на 3 юли събрание на акционерите и на мениджмънта на КТК може и да се очаква напредък.

Изданието напомня, че през април с указ на президента Владимир Путин на "Транснефт" бяха предадени за управление 24 на сто от акциите в КТК, които притежава Росимущество. "Шеврон" държи 15 на сто, Казахстан контролира 19 на сто от проекта и  така биха се сформирали 58 процента от акционерните гласове, които са напълно достатъчни, за да се прокарат промени.

Очаква се Семьон Вайнщок да постави пред чуждестранните акционери въпросът за сериозни промени в характеристиките на проекта за разширение на тръбопровода.  В частност президентът на "Транснефт" ще поиска поддръжката на "Шеврон" за разширението на тръбата от 30 млн. т годишно на 67 млн. т срещу намаляване на ставките по кредита, даден на частните инвеститори. Офертата е за 5-7 на сто годишна лихва, вместо досегашната 11-12 процента. Това би трябвало да спре ръста на задлъжняване на КТК, който в момента надхвърля 5 млрд.долара. Освен това руската компания ще настоява за повишаване на тарифите на КТК дори над 38 долара на тон, предлагани по-рано от Росимущество.

Ден по-рано вицепрезидентът на "Транснефт" Сергей Григориев потвърди пред "Комерсант" позицията на компанията, че разширението на КТК е възможно само след пускането в експлоатация на Бургас-Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?