"Трансперънси интернешънъл" алармира за назначение на Кунева в борда на френска банка

"Трансперънси интернешънъл" алармира за назначение на Кунева в борда на френска банка

Неправителствената организация за борба с корупцията "Трансперънси интернешънъл" изрази силно безпокойство по повод назначаването на бившия еврокомисар, а сега съветничка в Европейската комисия Меглена Кунева в борда на френска банка, съобщи Kafene.net.

Изборът на Кунева е бил одобрен от борда на директорите на "БНП Париба" на 12 май, а поканата за поста бе отправена преди повече от месец.

Отговорна за защитата на потребителите в първия състав на ЕК под ръководството на Жозе Мануел Барозу, Кунева се отличи с острите си критики срещу практиките на европейските банки в областта на банковите такси, отбелязва агенция Ройтерс.

"Трансперънси интернешънъл" съобщи, че назначенията на Кунева, както и на двама нейни бивши колеги в големи частни компании, предизвиква силно безпокойство.

Организацията призовава да бъде преразгледан правилникът за поведение на европейските комисари и да им се отнеме правото да заемат важни постове в частни фирми поне две години след приключването на работата им в Брюксел.

Освен това, "Трансперънси интернешънъл" иска да бъде правена оценка на назначенията на бившите еврокомисари от гледна точка на възможността на конфликт на интереси.

Организацията за борба с корупцията настоява да бъдат отнемани пенсиите на комисари, които не изпълняват разпоредбите на правилата за поведение.

Доверието на гражданите на ЕС в европейските институции ще бъде застрашено, ако техните представители игнорират правилата, заяви Яна Мителмайер - ръководителка на службата на "Трансперънси интернешънъл" в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?