Трансплантациите спряха, докато стотици хора чакат донор

Трансплантациите спряха, докато стотици хора чакат донор

От началото на годината досега у нас не е извършена нито една трансплантация от трупен донор, а бъбречните трансплантации от жив донор са само две. Печалната статистика, изнесена от Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ), показва, че тази дейност е в пълен застой докато стотици хора се нуждаят от присаждане на органи. В момента чакащите за трансплантация на бъбрек са 866 души, 41 човека се нуждаят от трансплантация на черен дроб, 32 – на сърце и петима на бял дроб.

Тенденцията към рязко намаление на трансплантациите е от миналата година, когато имаше само четири трупни донора, чийто органи бяха присадени на общо 13 пациенти. За сравнение, през 2010 година трупните донори бяха 21.

Като цяло 2010 година беше изключително успешна за трансплантациите. Според експерти високият резултат се дължеше на масирана кампания на здравното министерство и подобрената координация между болниците. Увеличени бяха и сумите, които здравното министерство плаща на болниците за всяка извършена трансплантация. България започна да си сътрудничи и с европейската организация Евротрансплант като първо страната ни предостави органи, за които нямаше подходящ реципиент у нас, а след това и български пациент получи бъбрек от германски донор.

Обменът на органи обаче стана причина за скандал, след като сини депутати обявиха, че износът на органи бил незаконен. Последвалите проверки не установиха нарушения, но малко по-късно около трансплантациите се заформи нов скандал – този път за това, че Фондът за трансплантации в чужбина не е усвоил отпуснатия му бюджет. Фондът се оправда с факта, че е трудно да се намират донори в чужбина, тъй като чуждите клиники обикновено задоволяват приоритетно потребностите на собствените си пациенти.

Скандалите в крайна сметка доведоха до затварянето на фонда за трансплантациите в чужбина, създаден по инициатива на премиера Бойко Борисов, който в началото на мандата обяви, че ако трябва, ще тегли кредити, за да праща хората да си правят трансплантации в чужбина. Сменен бе и директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите Теодора Джалева.

Всичко това обаче разклати сериозно доверието в тази дейност и броят на донорите драстично спадна.

След смяната на висши чиновници не последваха действия, които да възвърнат доверието в трансплантациите, скандалите също продължиха да се точат. Наскоро ИАТ откри нередности при детските трансплантации в болница “Лозенец“, но лечебното заведение отхвърли всички обвинения, а проверките там продължават да се точат и все още не е взето окончателно решение за прекратяване на тази дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България