Трансплантираните пациенти с улеснен достъп до лекарства

Трансплантираните пациенти с улеснен достъп до лекарства

Пациентите с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация ще получават своето поддържащо лечение по улеснена процедура, съобщиха в четвъртък от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Досега протоколите за продължаване на терапията, когато не се налага промяна на лекарствения продукт или дозата, се заверяваха единствено в НЗОК. От началото на този месец те ще се заверяват в Районните здравно-осигурителни каси (РЗОК), без да е необходимо да се разглеждат и утвърждават от централна комисия. С тази промяна ще се скъси едномесечният срок за разглеждане и утвърждаване на протоколите.

 

В НЗОК ще се разглеждат само документите на такива пациенти, които започват своето лечение за първи път, както и при смяна на терапията с друг медикамент или при промяна на определената доза.

 

Касата заплаща за поддържащото лечение на трансплантирани пациенти от 1 март 2011 година. Към днешна дата се осигуряват медикаменти на над 430 пациенти с бъбречна, сърдечна или чернодробна трансплантация.

 

От същата улеснена процедура ще се ползват и пациенти, страдащи от Паркинсон при продължаващо лечение и без промяна на вече утвърдената доза със Stalevo и допълнително количество Levodopa. Пациентите, ползващи тази терапия, са около 100.

Споделяне

Още от България