Транспортът у нас става все по-енергоемък

Транспортът у нас става все по-енергоемък

Транспортът в България вече е на второ място по потребление на енергия и до две години ще измести индустрията от челната позиция по енергоемкост, прогнозира председателят на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков пред третия Международен екологичен конгрес, провеждащ се в София.

Според него, ако не се преосмислят политиките в транспорта, страната ни трудно ще покрие изискванията за намаляване на енергийното потребление, с които сама се е ангажирала пред Европейския съюз. Според индикативните цели на България до 2016 г. трябва да свие консумацията на енергия с 9 на сто. Зад всеки процент сваляне на енергийното потребление стоят 100 млн. евро инвестиции, заяви шефът на АЕЕ. Те обаче не само икономисват енергия, но и намаляват изхвърляните във въздуха въглеродни емисии.

Нено Димов обаче контрира с данни, според които при намаляване на парниковите газове с 20 на сто действителното отражение върху атмосферата е нищожните 0.006 процента общо свиване на въглеродния двуокис. По думите му и без това в момента нивата на въглероден двуокис в атмосферата са най-ниските от милиони години насам.

Според него под натиска на Европейската комисия ще се изхарчат ненужни милиарди в борба с климатичните промени, при положение, че на практика в момента могат да се правят само илюстративни за вероятни последици и всъщност поведението на климата в дългосрочен план не може да се прогнозира.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?