Транспортен хаос и умора от стачките във Франция

Транспортен хаос и умора от стачките във Франция

Стачките във Франция причиниха проблеми в железопътния и въздушния транспорт в четвъртък сутринта, но вече се усеща умора сред протестиращите срещу плановете на правителството за пенсионна реформа, съобщават "Ройтерс" и АФП. Все още продължават проблемите пред френската енергетика заради протестите в рафинериите.

Четвъртък е седмият ден на национални протести, свикани от основните френски профсъюзи. Шест от тях се проведоха от началото на септември.

Националната железопътна компания предвижда в четвъртък да се движат 8 от всеки десет високоскоростни влака между Париж и провинцията, както и 6 от 10 влака между различни градове в провинцията.

По международните линии трафикът е нормален към Великобритания, Белгия и Германия. Отменени са някои влакове до Швейцария и Италия, движението на нощните влакове обаче е силно нарушено. Движението на парижкото метро се очаква да бъде почти в нормален график.

Очаква се в четвъртък да бъдат отменени и около 30% от полетите на парижкото летище "Роаси" и 50 процента на "Орли". Полетите от летище София до Франция бяха отменени.

Според Франс прес тези факти показват известна умора в протестите срещу намерението на управляващите за увеличаване на пенсионната възраст. Мобилизацията е значително по-слаба, отколкото в средата на октомври, когато между 1.2 и 3.5 милиона души протестираха по улиците срещу ключовата реформа в края на мандата на президента Никола Саркози.

Положението продължава да бъде напрегнато в енергийния сектор, където след дните на недостиг на гориво в сряда още две рафинерии гласуваха за възобновяване на работата. Все още половината преработвателни заводи не работят.

Според "Ройтерс" в следващите дни в основна грижа за правителството ще се превърне продължаващата вече един месец стачка в едно от основните пристанища за петролни продукти - Фос-Лавер край Марсилия. Стачката в петролния терминал продължава да затруднява снабдяването на рафинериите със суровина.

Споделяне

Още от Свят