Транспортен хаос и затворени училища във Великобритания заради снега и студа

Транспортен хаос и затворени училища във Великобритания заради снега и студа

Неколкостотин училища във Великобритания са затворени заради силните снеговалежи и студа, които създадоха транспортен хаос и за последната седмица отнеха живота на седем души, предадоха осведомителните агенции във вторник. Вчера лошото време в Англия наложи затварянето на 5000 начални и средни учебни заведения, а днес стотици, главно на североизток, също не отвориха врати.

Брайън Лайтман, председател на Асоциацията на училищните и колежанските ръководители, каза пред Би Би Си, че страната трябва да се отърси от културата, според която "мъничко сняг" предизвиква хаос. По думите му проблемът е по-скоро в непочистените пътища, отколкото в директорите на училища.

Особено неподготвени за снежна зима са хората в Южна Англия, където обикновено пада много малко сняг и тротоарите остават хлъзгави, докато снегът не се стопи от затопляне на времето, посочва АП.

Според прогнозите на британската метеорологична служба днес в Шотландия и северните райони на Англия снежната покривка ще се увеличи с 10 сантиметра, в Източна Англия ще падне два сантиметра нов сняг, а на юг – 6 сантиметра. Метеоролозите предупреждават, че снеговалежите и ниските температури може да се запазят до края на седмицата.

През изминалата нощ температурата в югоизточното английско графство Бъкингамшър термометрите спаднаха до минус 11, а в района на летище "Станстед", източно от Лондон, и в графство Съфък, Източна Англия, - до минус 9 градуса. От лондонското международно летище "Хийтроу" предупредиха, че може да има закъснения на полетите. Със закъснения се движат и влаковете в цялата страна.

През последните няколко дни лошото време стана причина за гибелта на седем човека във Великобритания. Четирима души загинаха под лавина в Шотландия. Един човек намери смъртта си в автомобилна катастрофа в графство Есекс, Източна Англия, заради поледица. В югозападното английско графство Съмърсет почина пощальон по време на работа, а един мъж умря от инфаркт, разчиствайки около автомобила си, затънал в преспа. В графство Кент една жена замръзна до смърт, след като загубила съзнание на връщане от празненство.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?