Транспортен хаос в Пловдив от днес

Центърът е блокиран заради кулата, в която ще се открие събитието "Пловдив - европейска столица на културата"

Снимка: БГНЕС

Огромен хаос с движението в Пловдив настана заради планираната транспортна блокада на града.

Макар от доста време да се знаеше, че на 27 декември влиза в сила нова временна схема за движение, а центърът се затваря, хаосът в Пловдив днес е огромен, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Централният булевард "Цар Борис Трети Обединител" бе частично спрян, коли все пак минаваха, макар и много по- малко, а движението бе пренасочено към малки улици и успоредни булеварди в широкия център.

Причината за транспортния хаос е решението на община Пловдив да издигне кула с височина 30 м точно на централния булевард за откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари. Времето, в което пловдивчани ще търпят дискомфорт, по думите на директора на ОД на МВР, е до 17 януари или общо около 20 дни - необходими за монтажа, събитието и демонтажа на съоръжението.

Работата на мястото, където ще бъде издигната кулата, тепърва предстои. В четвъртък все още не бяха пристигнали 14-те ТИР-а с монтажните елементи, все още се набираха и работници за сглобяването.

Обявяването на извънредното положение с транспорта очевидно не е стигнало до всички, защото доста хора чакаха днес на обичайните си спирки в центъра и недоумяваха защо се бавят автобусите, предаде още БГНЕС.

И докато централният булевард е почти пуст, в страничните улици и на спасителните резервни булеварди задръстванията бяха огромни. По бул. "Шести септември", например, колите се движеха със скорост 4-5 км в час и застиваха в тапи през десетина метра.

Тревожно бе и положението с градския транспорт. Временната схема удължава маршрутите с по 7-8 и повече километра, без за целта да са отделени допълнителни финанси. Като контрамярка трите частни превозвача, които обслужват линиите в града, намалиха колите наполовина. По линия 10 вместо обичайните десет коли пътуват четири. Освен, че хората не са наясно вече кой автобус къде минава, те чакат и по половин час намалелите като брой превозни средства, съобщи още БГНЕС.

Предстоящото домакинство на Пловдив като културна столица на Европа би трябвало да радва пловдивчани, но истината е, че животът им сериозно се затруднява, предаде агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България