Транспортен полицай застреля при самоотбрана крадец на кабел

Транспортен полицай застреля при самоотбрана крадец на кабел

Полицай е бил нападнат при опит да задържи извършителите на кражба на магистрален кабел, съобщиха от пресцентъра на МВР. При самоотбрана служителят на реда прострелял със стоп-патрон нападателя, който починал.

В 23:10 часа на 23 март в Районно управление "Транспортна полиция" /РУТП/ - Пловдив, е получен сигнал от ръководител-движение в жп гара Разлог за прекъсната съобщителна
линия, свързваща гарите Гулийна баня и Генерал Ковачев по жп линията Септември - Добринище, пише в съобщението на МВР.

Веднага са предприети действия за проверка на случая, предвид възникналата сериозна опасност за движението на влаковите композиции в района.

За целта е поискано съдействие от полицай на РУ на транспортната полиция - Пловдив, който бил в района на произшествието. Като подкрепление е изпратен и служител на РУП - Разлог. При извършване на обход в района между двете гари служителят на Транспортна полиция засякъл движещ се лек автомобил "Фолксваген", който влачел завързан за бронята си магистрален съобщителен кабел.

При спиране на автомобила полицаят се легитимирал и разпоредил на двамата пътници в колата да излязат. Единият от тях побягнал.

Водачът на автомобила тръгнал срещу полицейския служител и го нападнал с твърд предмет. По-късно при огледа на мястото е открита брадва, пише в съобщението. В условията на самоотбрана служителят на реда възпроизвел изстрел със стоп-патрон със зачисленото му служебно оръжие, при който прострелял нападателя в главата.

Полицаят незабавно откарал ранения в Спешния център в Разлог, но въпреки усилията на медиците, той починал там.

Установена е самоличността на починалия - Никола Иванов на 37 години от село Баня, криминално проявен и осъждан, предимно за кражби, нанасяне на средна телесна повреда и шофиране след употреба на алкохол.

При допълнителното издирване е задържан за 24 часа мъжът, който избягал от фолксвагена - на 46 години без криминални прояви, също от село Баня.

За случая незабавно са уведомени следовател и дежурен прокурор в Окръжна прокуратура - Благоевград. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативно-следствена група. Непосредствено до автомобила са открити 62 метра многожилен магистрален кабел, както и брадвата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?