Транспортираха тримесечно бебе в кувьоз до френска болница

Транспортираха тримесечно бебе в кувьоз до френска болница

Тримесечно бебе с рядко генетично заболяване беше транспортирано в кувьоз до Париж с военния самолет Спартан, съобщиха от акушерогинекологичната болница "Майчин дом".

Детето е родено с рядкото генетично заболяване Вроден хиповентилационен синдром, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън и детето напълно спира да диша.

Бебето е поддържано с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация.

Експертна комисия от "Майчин дом"насочва семейството към френската болница "Робер Дебре" и нейния специализиран Институт за контрол на дишането.

В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да обслужват специфичните потребности на бебето и да използват неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

Екипът на интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова. Операцията по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

Очаква се след около месец бебето и семейството му да се приберат благополучно в България.

Транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, заявиха от най-голямата и най-стара акушеро-гинекологична болница в България.

В акцията по транспортирането са участвали болницата и три министерства - Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.  

Споделяне

Още от България