Транспортната комисия се почерпи за отхвърленото следене в интернет

Вместо да разгледа на първо четене проектозакона за публичното радиоразпръскване (ЗПР), парламентарната комисия по транспорт "отпразнува" отхвърлените промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) с торта, поръчана от депутатата Румен Ангелов (вече зам.-председател на групата на Яне Янев).

От сладкиша похапнаха и депутатите от БСП и ДПС, членове на комисията, които преди две седмици прокараха промените в ЗЕС, даващи право на МВР безконтролно да следи интернет комуникациите, въпреки протестите на опозицията и НДСВ и в нарушение на парламентарния правилник.

Председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев (НДСВ) отложи гледането на първо четене на ЗПР, тъй като голяма част от текстовете в него са от компетенцията на комисията по гражданско общество и медии и, по думите му, трябва да се направи съвместно заседание.

Според законопроекта за публично радиоразпръскване (ЗПР) цифровото излъчване на БНР и БНТ ще се извърши чрез Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване", която ще изгради платформата за излъчването. Но освен двете национални медии, в законопроекта се предвижда да се създаде и публично-частна компания, която (с гаранцията на държавата) ще изгради платформа за цифрово излъчване на други медии. Частно-държавното дружество с участие 50 на 50 ще има статут на "национален инфраструктурен обект" и държавата ще участва с апорт, а частника – с пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?