Транспортни ИСПА-проекти са безнадеждно закъснели

Реализацията на транспортни проекти по ИСПА е изключително закъсняла, заяви в петък по време парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологиите и съобщенията Александър Цветков.

Става въпрос за проекти като Дунав мост II (70 млн. евро) и модернизацията на жп-отсечката Свиленград – турска граница (153 млн. евро), каза Цветков.

Програма ИСПА е с период от 2000 – 2010 година и до този момент усвояването на средства за девет години е 39 %, обясни Цветков.

Проведохме срещи с изпълнителите, инженерите, ръководителите на управляващите органи по проектите и те действително са безнадеждно закъснели. Възможността да не усвоим средствата до края на 2010 г. е абсолютно реална, подчерта Цветков.

За закъснението има различни причини – лошо управление на проектите, липса на синхрон и др. На трето място има липса на доверие към страната. Трябва спешен пакет от мерки за възстановяване на доверието чрез осигуряване на максимална прозрачност за процедури по проектите, каза Цветков.

В средата на август регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че страната ни може да изгуби между 500 и 700 млн. евро, заради забавени и неизпълнени проекти по ИСПА.

От правителството казаха, че ще има преговори с ЕК да се удължи с една година срока на действието на програмата. Комисията е склонна да води разговори в тази посока, но подобни молби от други страни членки никога не са били одобрявани.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?