Транспортният министър откри машини за кафе и вафли на летището

Транспортният министър откри машини за кафе и вафли на летището
Монтирането на автомати за напитки и храни на Летище София във вторник се превърна в тържествено събитие белязано с присъствието на транспортния министър Александър Цветков. Той с гордост обяви цената на кафето от автомат – от 1.50 до 2 лв., в сравнение с 4-5 лв. в заведенията. Машините предлагат и десерти, предимно вафли, като цената им е по лев.

"Летищата никъде не са шопинг-центрове и възможност за евтини пазар и кафе, така че смятам, че това са едни много прилични цени и се обзалагам, че едва ли бихте могли да намерите подобни някъде другаде в Европа", заяви Цветков.

Машините са общо 40, като 26 от тях са на Терминал 2, а 14 са на стария терминал. Половината от тях са с двойно по-ниски цени за служителите на летището.

Фирмата, спечелила търга за монтиране на машините, е "Вердика" ООД, чийто собственик Станко Станоев уточни, че всеки автомат струва между 7000 и 12 000 лева. Наемният договор е за 5 години, а от фирмата се надяват на третата година вложените от тях средства да се изплатят.

С тази възможност ще може да регулираме в известна степен и прекомерно високите цени в кафенетата на летището, коментира Цветков. На въпрос за наемите, той посочи, че те се определят чрез търг от лицензиран оценител и след това фирмите се конкурират чрез предлагането на по-висок наем. Министърът уточни, че това е процес, който летището не може да контролира и регулира, но колкото повече конкуренти има на тази територия, толкова по-добре е това за потребителите, за които ще има и по-ниски цени.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?