"Транспрес" инвестира 10 млн. лв. в логистичен център в Божурище

Собственикът на "Транспрес" Веселин Стоянов направи първа копка на новата база в Божурище

"Транспрес" ще инвестира 10 млн. левав изграждането на нов логистичен център в Индустриален парк София – Божурище, съобщиха от българската транспортно-логистична компания.

Днес беше даден официален старт на строителните дейности. Планът е базата да заработи в края на 2022 г.

Проектът има сертификат за инвестиция клас "А", като поетапно с реализацията му ще бъдат открити около 100 работни места.

Новият логистичен център ще бъде изграден на терен с обща площ от 40 дка, от които 8000 кв. м застроена площ.

Заложено е изграждането на крос-докинг платформа и склад за обработка на товари, зона за разпределение на пратки и стоки, както и офисна част и център за обслужване на клиенти.

Проектът предвижда изграждането на 60 рампи, което ще позволи едновременното товарене и разтоварване на 60 камиона с режим на работа 24/7. Ще могат да се обработват до 12 000 тона на денонощие.

Паркинг зоната ще може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила. С тези параметри логистичният център ще бъде без аналог у нас и с най-голямата крос-докинг платформа за обработка на палетни пратки, твърдят от компанията.

"Това ще бъде най-голямата логистична база на "Транспрес" до момента, втора в София и 14-та за страната. Тя ще бъде и част международната мрежа от над 400 точки на нашия глобален партньор – логистичния лидер Dachser", каза Веселин Стоянов, основател и управител на "Транспрес".

Той посочи, че новият логистичен център е свързан с утвърждаването на компанията като номер 1 на пазара на палетни пратки у нас.

"Дори през кризисната 2020 година регистрираме над 20% увеличение на оборота, а при куриерските доставки – над 30%. Корпоративните ни клиенти вече са над 18 000, а годишно обработваме над 1 млн. пратки", каза Веселин Стоянов.

Основен приоритет при изграждането на новия логистичен център е и използването на иновативни и "зелени" технологични решения. Те са заложени на проектно ниво чрез разнообразни енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата, включително подготовка за инсталиране на фотоволтаична инсталация на покрива.

Складът също ще бъде оборудван с последно поколение високоефективни и "зелени" подемни машини. В съответствие с тенденциите за развитие на транспорта ще бъдат изградени и зарядни електрически станции.

Освен мащабът, основен приоритет при изграждането на новия логистичен център е и дигитализацията на процесите. Дейността ще бъде изцяло интегрирана в дигиталната платформа на компанията, като всички операции ще могат да бъдат следени онлайн в реално време и анализирани. Това е възможно благодарение на внедрените и постоянно развиващи се ИТ решения и системи на "Транспрес", които използват и Big Data и AI иновации.

Проектът за новия логистичен център се реализира със собствени средства и финансиране от ОББ. Изпълнението на строителството е поверено на "Главболгарстрой". Компанията спечели конкурса със сериозния си опит в реализацията на промишлени обекти и прилагането на иновативни технологии.

"Транспрес" (Transpress) е водеща българска транспортно-логистична компания с над 27 години опит. Разполага с екип от близо 700 служители, автопарк от над 250 автомобила, 14 логистични центъра у нас. Партнира си с международния гигант DACHSER и оперира в мрежа от над 400 локации в цяла Европа.

"Транспрес" осигурява превоз на над един милион пратки годишно и пълна гама транспортни и логистични услуги. Има лидерска позиция на пазара на палетни пратки у нас, а под бранда Green Courier развива куриерски услуги за бизнеса и хората с грижа към околната среда.

Споделяне

Още от Бизнес