Трасето на “Бургас-Александруполис“ засяга хиляди археологически обекти

Приблизително 3500 археологически обекта, които са част от базата данни на БАН, попадат в обсега на маршрута на бъдещия петролопровод “Бургас-Александруполис“. Това сочи проверка на Археологическия музей при БАН, на който е било възложено изследване за въздействието на руско-българо-гръцкия проект върху историческото наследство на страната.

Хилядите археологически обекти се оказало, че се намират в 10-километровата граница на трасето на тръбата. В Бургаски регион има и паметници на културата, намиращи се под водата, за които трябва да се направи отделно изследване доколко ще са засегнати от проекта. За подводните обекти трябва идентификация от водолази и сонарни снимки, на чиято база да се направят карти, се посочва още в разпространеното в понеделник становище на БАН.

Според археолозите, преди започване на строителството на петролопровода трябва да се направи пълно проучване чрез разкопки на застрашените обекти.

От БАН смятат още, че проектът ще има негативно влияние върху животинския и растителен свят. Ще бъдат засегнати обекти на опазване както в акваторията, така и по крайбрежието и вътрешността на страната.

Споделяне

Още от България