Трасето на "Струма" ще погребе отново древно селище

Съхранението на нетрайните зидове на място е много скъпо, възможно е преместване на гробницата

Трасето на "Струма" ще погребе отново древно селище

Бъдещето трасе на магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник ще затрупа отново разкритите заради строежа на участъка останки от древното селище Скаптопара, което е предшественик на днешния Благоевград, предаде БГНЕС.

Става въпрос за разкрити добре запазени останки върху половината от 60 дка проучван терен край благоевградските села Зелен Дол и Покровник, обясниха по-късно в становище до медиите от Националния археологически музей към БАН. Работещите на терена над 150 души вече са разкрили 12 големи сгради от периода III до VI век от римско време. Събраните при разкопките находки надхвърлят 1500 броя.

Предположенията са, че разкритите останки са от римското селище Скаптопара, чийто наследник е Благоевград. Все още не е открит надпис, който да потвърди тази хипотеза. Такъв е открит преди години на 2 км от разкопките в квартал "Грамада" на Благоевград, разказва доц. д-р Здравко Димитров от Националния институт по археология и история при БАН.

Данните за разкритието и снимките на зидовете на селището, които изглеждат в добро състояние и красиво провокираха искания останките за бъдат експонирани като туристическа забележителност, а трасето на "Струма" да бъде изместено или качено на виадукти, за да може останките да се посещават.

Пътната агенция обаче няма такива намерения и асфалта на магистралата ще погълне останките, така както стана при разкриването на гробището на тракийските войни край Долна Диканя и на неолитно селище отпреди 8 хиляди години край село Мурсалево.

Регионалният министър Николай Нанков каза, че няма как да се запази селището.

Мнението на археолозите съвпада с това на управляващите.

От археологическия музей, който прави разкопките, обясниха, че откритите на терена сгради са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга.

"Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка", посочват от музея.

От БАН информират още, че пред последната седмица е била открита и гробната част в сграда № 1, състояща се от предверие със стълби и две големи гробни камери. "Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей Благоевград", допълва се в съобщението на БАН.

Според експертите, пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно". Те припомнят, че това се е случвало в последните години в София и Пловдив.
В столицата открита по трасето на строежа на метрото християнска църква в момента е експонирана в консервираната на ларгото под стъклен купол стена на древна Сердика.

Споделяне

Още по темата

Още от България