Трасето за газовата връзка с Гърция още се подготвя за строежа

Борисов провери в началото на ноември строежът на газовата връзка в Гърция, сн. БГНЕС

Две месеца след като премиерът Бойко Борисов провери на място как върви строежът на газовата връзка на България с Гърция и обеща доставки на газ отвсякъде, дейностите по реалното изграждане на тръбата от Хасково до Комотини все още не са започнали, за разлика от бързането по трасето на "Турски поток".

В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия, а през февруари предстои да се доставят тръбите за  изграждането на първите 47 км от интерконектора.  Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката след среща на министър Теменужка Петкова с представители на гръцките компании изпълнителни на строежа.  "Коринт Пайпуъркс" ще изработи и достави тръбите, а "Джей енд пи – Авакс" трябва да построи газопровода.

Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, била доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, цитирана е компанията "Авакс" в съобщението.

Проверка на премиера през ноември 2019 г. между хасковските села Войводово и Орлово установи, че са започнали изкопните работи по първите два километра от трасето на интерконектора. Борисов съобщи, че са доставени тръбите за първия километър на тръбата. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра, стана ясно тогава.

Сегашната среща на Петкова с изпълнителите на проекта е втората от ноември насам за отчитане как върви реализацията на проекта.

Енергийният министър призовала компаниите да работят активно и подчертала, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от азерското находище "Шах Дениз ІІ".

След десетгодишно забавяне на газовата връзка с Гърция, за която ЕК предостави финансиране, а Вашингтон подкрепа като маршрут за газовата диверсификация на България и региона, строежът започна приблизително по същото време като този на продължението на "Турски поток" през българска територия. За наричания от правителството ни "Балкански поток" и редовно проверяван от Бойко Борисов как върви строежът бе обявено, че вече са построени десетки километри и тръбите се полагат със скорост от 5 км на ден.

България дори беше "похвалена" от руската компания "Газпром" преди дни, че ускорила строежа на "Турски поток" след критиките на руския президент Владимир Путин, че се бави с проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес