Тръст за гражданско общество дава 60 млн. долара за неправителствения сектор в Източна Европа

Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа ще отпусне 60 млн. долара в следващите 10 години на неправителствени организации (НПО) от седем страни в този регион. Сред страните е и България, съобщи във вторник Иван Кръстев, член на Управителния съвет на тръста за България и директор на Центъра за либерални стратегии.

Той уточни, че Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа обединява финансите и възможностите на 5 големи фондации от САЩ, развивали активна дейност през последните 10 години в региона.

Иван Кръстев посочи за положителен знак обединяването на американски фондации с различна история, които досега не са работили заедно в Централна и Източна Европа. Тръстът изрази желание да работи и с европейски фондации, добави той.

През три години организацията ще проверява какво е постигнато по отделните проекти в страните, както и какво предстои да се направи за следващите три години, обясни Кръстев. По думите му тръстът има желание да присъства в Централна и Източна Европа не просто с пари, а с конкретни идеи за гражданското общество.

Тръстът ще подпомага в България двегодишни програми за укрепване на гражданското общество в три направления, каза Матош Минарик, координатор на организацията за Полша. Приоритетите са: подпомагане на НПО на местно равнище; увеличаване на ресурсите на НПО чрез благотворителност и възможности за достъп до обществени средства; подкрепа на НПО при намирането на алтернативни източници на финансиране.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?