Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Траур в Свищов и в Приеполе за загиналите деца

0 коментара

Петдневен траур бе обявен в Свищов в памет на загиналите деца при автобусната катастрофа в Сърбия и Черна гора. Траур бе обявен и в сръбския град Приеполе, в чиято болница бяха настанени част от спасените деца от българския автобус. В съседния черногорски град Биело поле, чиито жители участваха в спасителната операция, също ще бъде обявен траур.

10 деца загинаха, а две - Светослав Колев и Антоана Евтимова, още се издирват във водите на река Лим, след като български туристически автобус загуби контрол и падна в 40 - метров каньон в планинска местност между Сърбия и Черна гора в неделя вечерта. В автобуса е имало 48 ученици и техни учители от Свищов, както и двама шофьори. Групата се връщала от екскурзия в Дубровник.

Кметството на Свищов призова българското правителство да обяви национален траур, към призива се присъедини и кметът на Смолян. Говорителят на правителството Димитър Цонев заяви пред Mediapool, че засега няма решение за национален траур. Когато се вземе, ще бъде обявено, добави той.

Националните трибагреници на обществените сгради в Свищов са спуснати наполовина. Траурни знамена са спуснати от сградата на общината, Съборната църква "Св. Троица" и средното училище "Николай Катранов", в което са учили повечето от загиналите деца.

С минута мълчание в тяхна памет започна днешното извънредно заседание на Общинския съвет. От общинския бюджет ще бъдат взети изцяло всички разходи, свързани с трагичния инцидент.

Загиналите деца

1. Юлиян Георгиев Манзаров - на 19 г.
2. Александра Маринчева Гергова - на 17 г.
3. Антония Тодорова Братова - на 16 г.
4. Боряна Петкова Петкова - на 12 г.
5. Женя Ангелова Ангелова - на 12 г.
6. Светослава Светославова Пантелеева - на 11 г.
7. Валентин Христов Маринов - на 15 г.
8. Виктор Николаев Маринов - на 14 г.
9. Лора Илиянова Николова - на 14 г.
10. Глория Хараламбиева Георгиева - на 12 г.

В издирването на двете деца, които още се водят в неизвестност, ще се включат и родителите им, е решено на среща днес между д-р Антония Първанова, главният секретар на Министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов и кметът на Приеполе Стефан Пурич.

Едното от тях е било повлечено от реката, след като въжето, с което е изтегляно от автобуса към брега, се е скъсало. Детето е било в безсъзнание, а река Лим е много пълноводна и буйна в момента, съобщи Антония Първанова. За второто още няма никаква информация.

Всички 22 спасени деца до 18 години, настанени в болниците в Приеполе (Сърбия) и Биело поле (Черна гора), както и тези от мотела в Биело поле, тръгнаха към България. Първият автобус - с най-големите деца, пристигна около 20,30 часа на ГКПП-Калотина. Другте са тръгнали по-късно за България. На границата ги очакваха медицински екипи. Родителите обаче предварително бяха заявили, че искат да си приберат децата в къщи и не желаят да ги водят до правителствена болница в София. За пристигащите бе осигурен транспорт до Свищов, съпровождаща линейка и полицейска пилотна кола до Свищов.

Децата пътуваха в автобус заедно с двама родители, с лекари - педиатри и психолози, ескортирани от линейки с медицински екипи, а цялата колона бе водена от полицейска кола на сръбското МВР, съобщи пред БНР главният секретар на министерството на здравеопазването Красимир Гигов, който пътува с групата.

Президентът Георги Първанов благодари на президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович за помощта, оказана от държавните органи и обикновените граждани на изпадналите в беда български деца. Българският държавен глава изразява готовност, след изясняването на всички факти, да награди участниците в спасителната операция с български държавни отличия.

По-рано през деня радио "Нова Eвpoпa" u вecтник "Труд" предложиха чepногopcките граждани, участвали в спасителните операции непосредствено след катастрофата, да получат българско държавно отличие. Радио "Нова Европа" покани трима от черногорските граждани, които първи се включиха в спасяването на пострадалите при катастрофата, да присъстват на погребението на загиналите деца.

По думите му, физическото състояние на децата е сравнително добро, имат леки натъртвания, едно дете е с охлузвания.

Те обаче са в тежък стрес, поради което лекарите са в постоянен контакт с тях. Непрекъснато плачат, търсят се едно друго, търсят си приятелите, много е тежко, коментира пред Дарик радио и д-р Антония Първанова.

По думите на Първанова, разговаряла с част от децата, по време на самата катастрофа те почти не са разбрали какво се случва. Част от тях са гледали видео, а други са спели и са се събудили чак когато водата е започнала да ги залива.

"След това е било много страшно - водата е била много студена, децата са излизали едно по едно през люка и са ги издърпвали на брега с въжета. Един от местните хора е спасил 21 деца с лодката си", каза Първанова.

Тя обясни, че след като шофьорът изгубил контрол и автобусът излязъл от пътя, колата започнала да се хлъзга надолу по склона и е паднала на колелата си в реката, като се закачила на един голям камък. При изваждането на децата на покрива на автобуса през люка, в един момент превозното средство се разклатило, явно се е откачило от камъка и потънало в реката почти цялото. Водата нахлула изключително бързо и вече не е било възможно да бъдат извадени повече деца през люка.

Първанова цитира коментарите на сръбските спасителни екипи, според които българската група е имала изключителен късмет, че при падането си надолу по 40-метровия склон на дерето рейсът не се е преобърнал и не е потънал мигновено, защото тогава нямаше да има никой оцелял.

МобилТел пое разходите за разговорите между оцелелите деца и техните родители
Компанията МобилТел поема сметката на мобилния телефон, по който децата са говорили с техните родители в България след катастрофата. Телефонът с карта на МТел е на ученичката Мариана Георгиева и единствен е оцелял при трагичния инцидент. От компанията напомниха, че по същия начин МТел пое разговорите от мобилния телефон на един от спасителите в издирвателната операция при потъването на кораба "Хера".

Тя определи пътя, в участък от който е станала катастрофата, като много рисков - тесен, с много лоши участъци, в по-голямата си част без заграждения и мантинели, а там където има, почти всички са огънати от предишни катастрофи. Целият път е осеян с паметни плочи на загинали, включително и на мястото, където падна автобусът с българските деца - там преди време са загинали двама братя.

Първанова съобщи още, че със сръбския съдия следовател са успели да договорят да не оставя за разпит по-големите ученици, които са на възраст между 16 и 18 години, а да се върнат заедно с останалите деца в България.

Останалите от пътниците в автобуса над 18 години са останали в Приеполе и Биело поле, за да дадат показания пред местните власти във връзка с катастрофата. Към 16 ч. разпитът в Биело поле бе приключил и се провеждаше разпита на възрастните, настанени в Приеполе. След края му и възрастните могат да се придвижат към България.

Антония Първанова заяви, че придружителите на децата и шофьорите са в много тежко състояние, чувстват се зле, защото не са успели да спасят повече деца.

В Сърбия остава само Илия Измирлиев, който е шофирал по време на инцидента. Срещу него е повдигнато обвинение за застрашаване на сигурността в транспорта. Измирлиев е задържан за 30 дни докато траят следствените действия.

Социалното министерство отпуска по 200 лв. първоначална помощ за семействата на всички спасени и загинали деца, за поемане на първите и най-неотложни разходи. Ведомството на Христина Христова, както и това на образователния министър Игор Дамянов са изпратили екипи от психолози и психиатри за Свищов, за да помагат на място на травмираните от трагедията оцелели деца да преодолеят шока.

Зам.директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев съобщи, че сръбската страна е уважила изпратената молба от българската прокуратура за правна помощ. Български следовател и експерт вече са заминали за Приеполе, за да поискат копие от документацията по разследването и при възможност да се включат в следствените действия.

Засега версията за катастрофата остава спукана гума, предаде Би Ти Ви. Дали тази версия е основателна, ще стане ясно, след като автобусът бъде изваден.

Според доц. Гигов от медицинска гледна точка за децата са положени адекватни грижи и е създадена адекватна ситуация за тях и родителите им. Медицинските ни екипи са оказали помощ и на родителите на загиналите деца.

Късно през миналата нощ в община Свищов пристигна официалният списък от МВнР с имената на загиналите деца. Служители на общината и полицията обходиха домовете на близките им. 7 от родителите на загиналите са в Сърбия и са уведомени на място, предаде БТА.

Очаква се най-късно в сряда към България да потегли траурен кортеж с телата на загиналите при тежката катастрофа деца. Близките на жертвите са ги идентифицирали и документите за смъртните актове са обработени. Допълнително ще се уточни дали траурната агенция, осигуряваща кортежа, ще превози ковчезите с телата на загиналите деца до границата с България или до родните им места.

Траурно шествие в Приеполе ще съпроводи потеглянето на кортежа. Целият град се готви да ги изпрати, местните са потресени и непрекъснато помагаха с храна и дрехи за децата, разказа Антония Първанова.

Във вторник следобед в параклиса към медицинския център в Приеполе се извърши поклонение пред тленните останки на загиналите деца.

Посланик Яни Милчаков съобщи пред Дарик радио, че има изгледи в издирвателните операции на последните две изчезнали деца да се включи и български екип от водолази и планински спасители, които да проучат поречието на река Лим. Има разбиране от страна на черногорските и на сръбските власти, добави той.

По-рано през деня от кметството в Свищов изразиха опасения, че липсва координация при издирването на последните две деца от групата и настояха за българско участие, което да се осигури от нашите власти.

Очаква се в сряда председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков да посети Приеполе, а по-късно след обяд - Биело поле, казаха от здравното министерство.

Вероятно траурната церемония по погребението ще бъде в четвъртък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.