Траур за осемте жертви на наводнението в Цар Калоян

14 и 15 август са обявени за дни на траур в община Цар Калоян в памет на осемте жертви на наводнението. Шест жени, мъж и седемгодишно дете загинаха, след като градът беше залят от вълна, достигаща на места до шест метра. Трагедията се случи преди една седмица. Заповедта за траурните дни е издадена от кмета на общината Ахмед Ахмедов. Следващите два дни знамето пред сградата на общината ще бъде наполовина спуснато.

Единадесет от бедстващите семейства, останали без дом, вече са настанени във фургони, осигурени от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, съобщи в понеделник “Гражданска защита”. Очаква се доставянето на още 6 фургона.

Тридесет са съборените от бедствието къщи, 1000 са наводнени.

Здравни инспектори започват просветна дейност срещу заразите в Цар Калоян. Двадесет експерти ще обясняват по домовете на пострадалите от наводнението как да използват дезинфектантите и хлорната вар за обеззаразяване на къщите си.  

На заседание на кризисния щаб в Цар Калоян се очаква да бъде обявено дали водата от чешмите вече е годна за пиене и ще спре ли раздаването на хляб заради отварянето на двете фурни в града. Разрешение да работят са получили 12 от 40-те хранителни магазини в града, останалите трябва да изпълнят задължителни санитарни предписания.

На населението от седмица се раздава минерална вода.

Междувременно в София директорът по Института по микробиология към БАН Ангел Гълъбов обясни, че хепатит А, ентеровируси и коремен тиф заплашват пострадалите в наводнените райони в страната.

По думите му тези инфекции ще засегнат населението там, ако бъде спряно централното водоснабдяване или не се спазва лична и колективна хигиена.

Според вирусолога най-добрият вариант в наводнените райони е да има външно водоснабдяване.

Дори и най-малките наранявания по телата на децата и възрастните, живеещи в засегнатите от поройните дъждове населени места, трябва да се дезинфекцират, допълни Гълъбов.

Според него има добра подготовка за евентуална имунизация на населението в пострадалите райони и това вероятно ще стане ако се налага.

В община Цар Калоян екипи на ветеринарната служба и “Гражданска защита” извличат още мъртви животни, намерени под големия мост в село Писанец.

Пътят Разград – Русе остава отворен за всички автомобили за времето от 21.00 ч. до 8.00 ч. и само за леки автомобили и автобуси.

Споделяне

Още от България