Траурна церемония в Техеран събра най-голямото множество след смъртта на Хомейни

Аятолах Али Хаменей (в средата) и от двете му страни президентът Хасан Рохани (ляво) и председателят на парламента Али Лариджани

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей бе начело на днешната траурна молитва в Техеранския университет в памет на убития при американски въздушен удар в Ирак ирански генерал Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

Аятолах Хаменей се помоли над ковчезите на Солеймани, лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис и още четирима иранци, убити едновременно с тях - "мъченици на съпротивата", както ги нарече държавната телевизия, излъчвала пряко поклонението.

По време на молитвата Хаменей силно се разчувства, правеше паузи и се просълзи.

Придружен от иранския президент Хасан Рохани, председателя на парламента Али Лариджани, командващия Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами и шефа на съдебната власт Ебрахим Раиси, аятолах Али Хаменей произнесе молитва на арабски, след което държавниците напуснаха сградата.

Огромно множество иранци (милиони според иранските държавни медии) се събраха още преди 8 часа сутринта в района на Техеранския университет, за да се сбогуват с ръководителя на елитните ирански сили Ал Кудс. Чуваха се възгласи "Смърт на Америка". Хората носеха портрети на този най-популярен в страната военачалник. В тълпата се виждаха червени знамена (символизиращи кръвта на "мъчениците"), а също така знамената на Иран, Ирак и Ливан.

Съдейки по излъчваните по телевизията кадри, това изглежда е най-голямото множество, което се е събирало в Техеран от погребението на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни през 1989 година, отбелязва Ройтерс.

Много иранци смятат Солеймани, който бе ветеран от осемгодишната война с Ирак, за национален герой. Той бе възприеман от мнозина като втория най-могъщ човек в Иран след аятолах Хаменей.

Дъщерята на Касем Солеймани отправи заплахи срещу американските военни, предаде Асошиейтед прес. На траурната церемония в памет на баща ѝ Зайнаб Солеймани каза, че "семействата на американските войници в Близкия изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца".

Говорейки пред огромното множество тя заяви, че САЩ и неговият съюзник Израел ги очакват "черни дни" заради убийството на баща ѝ, предаде Ройтерс. "Тръмп, безумецо, не мисли, че всичко свършва с мъченическата смърт на баща ми", каза тя, обръщайки се към американския президент.

Есмаил Гаани, новият командващ иранските сили Ал Кудс след ликвидирането на Солеймани, също обеща, че ще бъде отмъстено за убития ирански генерал, предаде Асошиейтед прес. Гаани отправи това предупреждение в интервю за иранската държавна телевизия, излъчено днес.

То беше отправено в момент, в който Техеран обяви, че отказва да се придържа към оставащите ангажименти по ядрената сделка със световните сили в отговор на убийството на Солеймани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят