Траурни тържества в Русия по случай годишнина от потъването на "Курск"

Членове на семействата и колеги на 118-те моряци, загинали на борда на потъналата точно преди една година подводница Курск, участваха днес във възпоменателни тържества, съобщиха осведомителните агенции. В гарнизона Видяево, който е база на руския подводен флот в Баренцово море, бяха положени цветя и венци пред паметника на загиналите, вкл. и от името на руски държавни органи.

В страната се проведоха множество други траурни тържества и богослужения по случай първата годишнина от потъването на ядрената подводница и гибелта на целия ѝ екипаж, предаде Интерфакс.

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий II заяви пред ИТАР-ТАСС, че страната помни жертвите от тази трагедия и се моли за упокой на душите им. Междувременно вицепремиерът на Русия Иля Клебанов, който оглавява правителствената комисия за разследване на инцидента, заяви, че все още няма окончателно заключение за причините за двата взрива на борда на 18 000-тонната ядрена подводница. В момента се провеждат подготвителни работи за нейното изваждане от 107-метрова дълбочина на повърхността на Баренцово море.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?