Траян Бъсеску е на крачка от завръщането си като президент

Макар и неохотно парламентът изслуша решението на Конституционния съд за референдума

Траян Бъсеску е на крачка от завръщането си като президент

Решението на Конституционния съд на Румъния, с което резултатите от референдума за отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску бяха обявени за невалидни, бе прочетено днес на пленарно заседание на двете камари на законодателния орган от конституционния съдия Мирча Щефан Миня, предаде агенция Аджерпрес в понеделник.

След прочитането на решението заседанието, на което присъстваха и народни представители от управляващата лявоцентристка коалиция Социал-либерален съюз, приключи.

На 29 юли бе организиран референдум за отстраняване от длъжност на президента на Румъния Траян Бъсеску, който бе обвинен от Социал-либералния съюз в системно превишаване на правомощия. Централното избирателно бюро обяви, че избирателната активност на референдума е била малко над 46 процента, а от гласувалите близо 88 на сто са се обявили за отстраняване на Бъсеску.

Според законовите изисквания обаче резултатите от референдума се зачитат, ако в него са участвали минимум 50 процента плюс един от имащите право на глас.

На 21 август Конституционният съд на Румъния обяви резултатите от референдума за невалидни, което означава, че Траян Бъсеску следва да поднови правомощията си на президент. За да стане това обаче решението на Конституционния съд трябваше да бъде прочетено на пленарно заседание на двете камари на парламента (което стана днес). Сега трябва и да бъде публикувано в Държавен вестник..

В навечерието на днешното парламентарно заседание се заговори усилено, че управляващият социал-либерален съюз не се е отказал да попречи на връщането на Бъсеску. Депутати от мнозинството допуснаха, че е възможно дори с парламентарно решение референдумът да бъде обявен за валиден.

Началото на извънредното парламентарно заседание бе отлагано два пъти като народните представители от управляващата коалиция първоначално бойкотираха сесията. Сенатор от Национално-либералната партия предложи заседанието да бъде отложено с два дни, но инициативата му бе отхвърлена, съобщава Аджерпрес.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани