Траян Бъсеску ще се върне в политиката след края на президентския си мандат

Траян Бъсеску

Румънският президент Траян Бъсеску заяви във Виена, че смята да остане в политическия живот и след края на мандата му следващата година, защото "не може да бъде пенсионер", съобщи информационният сайт Зиаре.

"Понеже някои казваха, че съм диктатор, може да диктувам мемоарите си, но няма да си ги пиша", пошегува се Бъсеску на среща с представители на румънската общност в Австрия.

"Признавам, че съм казвал, че след като завърша мандата си, няма да ме интересува нищо повече, че искам да бъда свободен човек, че не искам повече да правя политика... Е, казвал съм и че след пет минути подавам оставка", добави държавният глава.

Той уточни, че след като приключи президентският му мандат, иска да си вземе три седмици почивка, да замине някъде със съпругата си и да не отговаря на телефоните, след което ще се върне на политическата сцена.

"Надявам се да остана активен в политическия и обществения живот. Не ми е съвсем ясно отсега, но имам различни варианти", каза Бъсеску.

"Знам, че един президент няма предвиден отпуск. Бих искал три седмици, в които да нямам никакви задължения към държавата, а после ще видим, но стигнах до заключението, че не мога да бъда пенсионер", отбеляза държавният глава.

62-годишният Бъсеску е президент от декември 2004 г. и няма право да се кандидатира за нов мандат на президентските избори догодина.

Споделяне

Още от Балкани