“Трейс“ с най-ниска оферта за ЛОТ 2 на “Тракия“

“Трейс“ с най-ниска оферта за ЛОТ 2 на “Тракия“

"Обединение Магистрала Трейс", в което влизат "Трейс груп холд", "Пи Ес Ай", "СК 13 Пътстрой" АД, "Виа строй инженеринг" и "Пътно строителство" АД, дава най-ниска оферта за изграждане на отсечката между Стара Загора и Нова Загора от магистрала “Тракия“.

Офертата от 137.868 млн. лв. (70.49 млн. евро) обаче е съмнително ниска на фона на останалите допуснати до разглеждане предложения. Това стана ясно в петък при отварянето на ценовите оферти на осемте кандидати, желаещи да строят отсечката. Отворени бяха четири оферти, а останалите четири бяха отстранени.

Най-скъпата от отворените оферти е тройно по-голяма от тази на обединението, а другите две са между 250 и 300 млн. лв.

"Дълбоко съм впечатлен от разликите в цените на офертите, даже бих казал, че съм притеснен", коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. "Това е гигантска разлика, офертата ще се разгледа под лупа дали е устойчива. Ако можем да построим участъка за толкова ниска цена, ще е чудесно", допълни той.

Обединение "Трейс" ще трябва да обоснове пред тръжната комисия предложената цена, която е с над 30% по-ниска средните оферти на останалите трима кандидати.

Фирмата на бизнесмена Николай Михайлов, която строи отсечка от метрото (72.58 млн. евро), част от водния цикъл на София (10 млн. евро), пречиствателна станция в Троян (5.9 млн. лв.), ремонтира столични улици и т.н., иска 2.2 млн. евро на километър при заложени в бюджета на пътната агенция 3 млн. евро за км. (96 млн. евро за 32-км отсечка). Същата компания, която е сред фаворитите за всички по-големи държавни и столични поръчки, построи ЛОТ 1 (Оризово - Стара Загора) от магистрала "Тракия" срещу 2.6 млн. евро за километър.

По думите на Плевнелиев след като се веднъж бъде сключен договор, цената му няма да може да бъде променяна.

Общо осем оферти бяха подадени за ЛОТ 2 от автомагистралата, но от тях бяха отворени само четири. От надпреварата отпаднаха вторият български претендент - "Български магистрали" ("Главболгарстрой" на Симеон Пешов, Автомагистрали Черно море – Шумен, "Пътстрой-92" и "Иса 2000") турската "Доуш иншаат ве тиджарет", австрийската "Щрабаг" и хърватската "Конструктор инжинеринг", която бе посочила за подизпълнители строителни фирми на Васил Божков.

“Трейс“ поиска 137.868 млн. лв. Тройно по-скъпа беше офертата на другите австрийци в конкурса - “Алпине Бау“ - 373.641 млн. лв. Предложението на гръцката “Актор“ е за 292.173 млн. лв., а на “Терна“ - 247.608 млн. лв.

Дни преди запечатаните с восък ценови оферти на осемте кандидати да бъдат извадени от строго охраняван сейф в Министерство на отбраната, в Инетернет се появи информация за класирането на офертите, за отстранените участници и дори за сумите в офертите.

В петък обаче самите участници в процедурата отхвърлиха достоверността на тези информации.

До следващата седмица офертите на четирите финалисти ще бъдат класирани, а след още максимум 10 дни, тръжната комисия ще обяви победителя в конкурса, както и мотивите за отстраняването на другите четирима участници.

Нищожна е вероятността процедурата по избор на строител на ЛОТ 2 да мине без обжалване, ако се съди по реакциите на отстранените участници. От "Главболгарстрой" заявиха, че ще изчакат мотивите за отстраняването им и тогава ще решат дали да обжалват. Австрийците от "Щрабаг" са на същата позиция.

Търгът за строителството на "Тракия", обявен през 2008 г., бе анулиран след оплакване на австрийците в Европейската комисия, че са има условия, които дават предимство на българските компании.

Следващата седмица пътната агенция ще открие търга за ЛОТ 3 на "Тракия" (Нова Загора - Ямбол)". Участъкът е дълъг 35.6 км, а планираният бюджет е 108 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?