“Трейс” ще строи магистрален участък в Сърбия за 34 млн. евро

Българската компания “Трейс холдинг”излезе на чуждите пазари със спечелена поръчка за изграждането на магистрален участък от 5 км за над 34 млн. евро в Събрия, съобщиха от компанията.

Консорциум, воден от "Трейс груп холд" и руската “Мостовик”, ще строи пътя между населените места  Гърделица и Царичина Долина. Предстои да бъде подписан договорът със сръбската държавна компания “Коридори Сърбия” (Koridori Srbije) за 34.23 млн. евро.

Петкилометровият участък е част от магистрала Е75 в Югоизточна Сърбия близо до границата с България. Отсечката включва изграждането на осем моста, два надлеза, пътен възел и няколко тунела. Те трябва да бъдат изградени за две години.

Трасето е част от еврокоридор 10, който свързва  Централна и Западна Европа с гръцките пристанища на Бяло море.

Финансирането е осигурено от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и бюджета на Сърбия.

"Трейс груп холд" от няколко години търси поръчки в Близкия изток, Северна Африка, Русия и Балканите. В Сърбия тя участва в търгове през последните две години.

След излизането на съобщението акциите на "Трейс груп" се покачиха на фондовата борса с почти 12% до 3.65 лв за брой, като компанията към 11.45 часа е и лидер по оборот с изтъргувани книжа за 28 хил. лв.

Това е поредната българска компания, която печели поръчка в съседна държава. “Главболгарстрой” строи Съдебната палата на косово в Прищина за 25 млн. долара. Обектът, който е с разгърната застроена площ от 48 хил. кв.м, трябва да бъде готов през лятото на 2013 г.  “Галчев инженеринг” строи търговски и жилищен център в македонската столица Скопие.

Споделяне

Още от Бизнес