“Трейс София” ще ремонтира столичния булевард ”Витоша” срещу 1.8 млн. лв.

Цената е тройна спрямо първите 200 метра, които бяха направени миналото лято за сметка на строителите на метрото

“Трейс София” ще ремонтира столичния булевард ”Витоша” срещу 1.8 млн. лв.

“Трейс София” ще направи ремонта на 300 метра от столичния булевард “Витоша” между улиците “Неофит Рилски” и “Солунска” за два месеца срещу 1.767 млн. лв. с ДДС. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти.

 

Цената е близка до прогнозната стойност от 1.5 млн. лв. без ДДС и е тройно по-висока спрямо парите, за които миналата година беше ремонтиран участъкът от бул. ”Патриарх Евтимий” до ул. ”Неофит Рилски”, но за сметка на “Трейс”.

 

Въпреки атрактивната прогнозна стойност на обекта само двама кандидати подадоха оферти. Единият беше обединение “Красива България”, с водещ партньор “СК 13 – Пътстрой”, а другият - “Трейс София”.

 

Двамата участника взеха максималните 30 точки за технически показатели. Офертата на “Трейс” спечели с по-ниската цена и по-късия срок за изпълнение. “Трейс” обещава да направи ремонта за 61 дни срещу 1 767 849.30 лв., докато СК 13 дадоха 1 793 173.45 лв. за 65 дни.

 

“Трейс София” ще започне ремонта след като “Софийска вода” приключи с реконструкция на канализационните колектори в участъка, които са строени през 1901 г. и оттогава не са били ремонтирани. По този начин ще бъде решен проблемът с наводнените мазета след всеки по обилен дъжд. Средствата за ремонта на канализацията са от инвестиционната програма на концесионера. Плановете са той да приключи до края на февруари.

 

“Трейс София” ще трябва архитектурно да оформи с цветен паваж отгоре около 9000 кв. м площ. Проектът предвижда още между улиците “Узунджовска” и “Солунска” да има водно огледало, а при пресечката с ул. ”Парчевич” - шадраван.

 

Това е втората фаза от ремонта на бул. ”Витоша”. Миналата година беше ремонтиран участък от бул. ”Витоша” от бул. ”Патриарх Евтимий” до ул. ”Неофит Рилски”. Тогава ремонтът беше направен за сметка на строителите на метрото - българската “Трейс” и турската “Доуш”. Те имаха задължението да възстановят настилката отгоре във вида, в който беше. След преговори с общинската фирма “Метрополитен” те се съгласиха да изпълнят и архитектурното оформление с цветния унипаваж, който им е струвал средно около 200 000 лв., по данни на общинската фирма.

 

Участъкът на бул. ”Витоша” между улиците “Солунска” и “Алабин” е планирано да бъде възстановен с европейски средства.

 

Със заем от Европейската инвестиционна банка пък ще се прави отсечката на бул. ”Витоша” между улиците “Гургулят” и “Бяла черква”. Това обаче най-вероятно ще стане през 2014 г. Проектът предвижда да бъде направен нов релсов път с шумо и виброизолация. Ще бъде подменена изцяло контактната мрежа, както и настилката на тротоарите. Ще се постави нов асфалт, а велотрасето ще бъде възстановено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?