Тренчев преизбран за шести път за лидер на "Подкрепа"

Шестият редовен конгрес на КТ "Подкрепа" преизбра за президент на синдиката д-р Константин Тренчев, а за вицепрезидент - Димитър Манолов. Тренчев е лидер на организацията от създаването ѝ преди 14 години и днес беше избран за шести път.

Тренчев и Манолов бяха единствените кандидатури за президент и вицепрезидент. Двойката бе подкрепена със 708 гласа от 732 подадени бюлетини. 24 са невалидните бюлетини, съобщи БТА.

Съгласно промяна в устава на синдиката, президентът и вицепрезидентът са избрани за срок от четири години, а не както досега - за три. Пред делегатите беше прочетено поздравително писмо от президента Георги Първанов за избора на Константин Тренчев.

Конгресът е приел и специална декларация за промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с която се призовава президента да наложи вето на закона, а депутатите да сезират Конституционния съд. Става дума за приетите миналата седмица промени, които премахват съдебния контрол над 15 сделки, свързани според правителството и парламентарното мнозинство с националната сигурност на страната.

Попитан от журналисти за личното му мнение дали трябва да има промени в екипа на премиера, Тренчев отговори, че промяната в управленски екип е "рутинна политическа процедура за нов кредит на доверие". Според Тренчев на някои места би могло да се търси промяна в екипа. Той подчерта, че не крие симпатиите си към премиера Симеон Сакскобургготски и не мисли, че са изчерпани всички възможности за това да се облекчи положението в страната.

Конфронтациите не дават резултати, затова предпочитам диалога, допълни Тренчев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?