"Тренд": Разлика от 1.5% между ГЕРБ и "Има такъв народ"

"Тренд": Разлика от 1.5% между ГЕРБ и "Има такъв народ"

Ако изборните бяха днес, ГЕРБ щеше да е първа с 1.5% преднина пред "Има такъв народ". Това показват данните от социологическо проучване на "Тренд", проведено от 11 до 18 юни по поръчка на "24 часа" сред 1008 пълнолетни граждани.

Моментните нагласи на избирателите показват, че в следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически сили, а още една е на ръба.

48% от българите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

Резултатите показват, че ГЕРБ получава 21.7%, "Има такъв народ" - 20.2%, БСП - 16.1%, "Демократична България" - 11.2% и ДПС -10.9%. Формацията около Мая Манолова |"Изправи се! Мутри вън" набира 5% от гласуващите, а "Българските патриоти" остават много близо до бариерата за влизане в парламента с 3.9%.

Под 4-процентовия праг остават "Възраждане" (2,3%), "Българско лято" (1,9%) и "Ляв съюз за чиста и свята република" (1,1%).

Един месец след началото на дейността си работата на служебния кабинет е оценена положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка.

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

Споделяне

Още от Предсрочни избори