Треска за премахване на паметници на Конфедерацията обхвана САЩ

Насилието в Шарлотсвил ускори процеса

Треска за премахване на паметници на Конфедерацията обхвана САЩ

Общински работници премахнаха тази нощ паметници на военачалници на Конфедерацията в Балтимор, само няколко дни, след като шествие на бели националисти прерасна в смъртоносно насилие заради планираното премахване на един конфедерален паметник в Шарлотсвил, щата Вирджиния, предаде Ройтерс в сряда.

Статуите на Робърт Лий - командир на защитаващата робството Конфедерална армия по време на гражданската война в САЩ през 1860-те години, и на Томас Джексън - "каменния" генерал от силите на Конфедерацията, бяха изкарани от един от градските паркове.

Решението за това бе взето в понеделник от общинският съвет, който одобри отстраняването на 4 статуи, писа местният вестник "Балтимор сън".

"След актовете на вътрешен тероризъм, извършени в Шарлотсвил, щата Вирджиния, от националистически групи, привърженици на идеята за превъзходството на бялата раса, властите в градовете трябва да действат решително и незабавно за отстраняването на тези паметници", заяви балтиморският общински съветник Брандън Скот, цитиран от вестника.

Различни градове и щати ускориха премахването на паметниците на Конфедерацията от обществените места в резултат на насилието в Шарлотсвил. Тези събития подтикнаха властите в много щати да излязат с планове за премахване на голяма част от остатъка от художествените изображения, свързани с някогашния Юг, отбелязва Асошиейтед прес в анализ по темата.

Агенцията припомня, че в Гейнсвил, Флорида, незабавно бяха отстранени само два такива обекта. Това стана, след като организацията "Дъщерите на Конфедерацията" премахна паметника на войник от силите на Юга през Гражданската война, известен като "Стария Джо". В Дърам, Северна Каролина, протестиращи събориха с въжета монумент, свързан с Конфедерацията, който е бил открит през 1924 г.

Но както изглежда, антиконфедерационната треска най-вероятно ще доведе до това скоро и останалите паметници да изчезнат. След митинга в събота на бели националисти, при който загина човек, а десетки бяха ранени, много от органите на властта на щатско и местно равнище или обявиха, че ще премахнат от обществените места тези монументи и всякакви други подобни изображения, или че ще обмислят дали да не го направят.

Промените бяха огласени, докато в същото време президентът Доналд Тръмп в свои изказвания защити паметниците на Конфедерацията.

"Тази седмица е Робърт Лий. Разбрах, че и (паметникът) на (генерала от силите на Конфедерацията Томас Джонатан) Стоунуол Джаксън е набелязан за събаряне", каза държавният глава на САЩ при посещение в своя небостъргач в Ню Йорк Тръмп тауър. "Чудя се дали другата седмица няма да е Джордж Вашингтон, а по-другата няма да е Томас Джефърсън. Знаете ли, наистина трябва да се запитаме къде е границата."

На въпрос дали трябва да бъде премахнат конкретно паметникът на Лий в Шарлотсвил той отговори: "Според мен тези въпроси следва да се решават от съответния град, община или от федералното правителство, в зависимост от това къде се намира (даденият паметник)".

Из цялата страна представители на Републиканската и Демократическата партия на щатско и местно равнище веднага предприеха действия за премахване на такива статуи.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър заяви, че ще внесе предложение в законодателния орган на щата да бъде отменен законът, подписан през 2015 г. от предшественика му от Републиканската партия Пат Маккрори, налагащ забрана върху премахването или преместването на подобни монументи. Той ще внесе предложение и за отмяна на законова разпоредба, предоставяща правен имунитет на шофьори, които блъснат протестиращи. Купър възнамерява и да поиска от представители на щатските власти да направят оценка колко ще струва премахването на паметниците на личности от Конфедерацията и да му предложат места, където би могло те да бъдат преместени.

"Нашата история, обхващаща времето на Гражданската война, е важна, но не ѝ ли е мястото в учебниците и музеите? А не в пределите на нашия щатски законодателен орган", каза Купър в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

В Мериленд губернаторът от републиканците Лари Хоган заяви, че ще лобира за премахване на паметника на някогашния председател на върховния съд Роджър Тейни, автор на придобилото печална известност решение от 1857 г., чрез което се утвърждава робството.

"Ние не можем да се скрием от историята си, а и не бива, но времето показа разликата между това да приемаме своето минало и това да възвеличаваме най-тъмните глави от нашата история", каза Хоган, който допреди това се противопоставяше на призивите за отстраняване на паметника.

Вчера кметът на Далас Майк Ролингс обяви, че възнамерява да внесе предложение в общинския съвет да се назначи експертна група, която да проучи въпроса със съдбата на паметниците в града, свързани с Конфедерацията. По думите му той лично ги смята за "опасни символи", но в съставянето на такава експертна група вижда залог за провеждане на ползотворен разговор по въпроса.

В понеделник губернаторът на Тенеси Бил Хезлъм, републиканец, призова от сградата на законодателния орган на щата да бъде премахнат бюстът на Нейтан Бедфорд Форест, генерал от кавалерията на Конфедерацията и един от първите водачи на Ку Клукс Клан. Преди това протестиращи закриха главата на паметника с черна дреха и скандираха възгласи "Съборете го, съборете го!"

Подобни намерения бяха изразени и в Балтимор и Сан Антонио, както и в Лексингтън в щата Кентъки, в Мемфис в щата Тенеси, в Джаксънвил в щата Флорида и на други места.

В Дърам главният шериф Майк Андрюс заяви, че на протестиращите, които са съборили поставения преди близо век Паметник на войниците на Конфедерацията, ще бъдат повдигнати обвинения. Той е открит през 1924 г. и се намираше пред сграда, в която някога се помещавало съдилище, а сега тя се използва от властите на щата Северна Каролина.

Обезобразената бронзова фигура беше поставена на съхранение в склад. След това помощник-шерифи арестуваха Такия Томпсън, която вчера обяви, че тя е жената, завързала въжето около паметника, с което той бе съборен. По думите ѝ нейните действия са били оправдани, тъй като паметниците на Конфедерацията са израз на превъзходство на бялата раса.

Хлъзгав терен

Преподавател по право и ръководител на Центъра за правни изследвания в сферата на тероризма към Университета "Сейнт Мери" в Сан Антонио окачестви пред Асошиейтед прес премахванията на монументите като "хлъзгав терен", заявявайки, че даването на оценки на исторически личности през призмата на сегашното време може да се окаже нещо недотам лесно.

"Здрава демокрация и хората, живеещи в нея, би трябвало да могат да кажат: това си е нашата история. А историята е изтъкана от действия на човешки същества, а човешките същества не са съвършени", каза Джефри Адикот, подчертавайки, че изразява лично мнение, а не на правния факултет на университета, в който работи.

Паметниците, добави преподавателят, могат да бъдат местени, но той се обяви против "поставянето им в складове, за да не бъдат видени никога повече, защото един вид така се заличава или дори пренаписва историята".

Организацията "Синове на ветераните от Конфедерацията" осъди опитите за премахване на паметниците на личности от Конфедерацията, които се предприемат в цялата страна.

"Тези паметници са издигнати преди повече от сто години в израз на почит към историята на Съединените щати", добави Томас Стрейн-младши, главнокомандващият на организацията. "Те са също толкова важни за цялостната история на САЩ, колкото са и паметниците, издигнати в чест на нашите предци."

Стрейн, който заяви, че организацията му не е участвала в събитията в Шарлотсвил, осъди действията на Ку Клукс Клан, белите националистически групировки, неонацистите и другите екстремисти.

"Думите не достигат да се опише болката от видяното", каза той. "Тъкмо нашите роднини са тези, които са се сражавали, и тъкмо нашите роднини са тези, които са загинали, а сега тези скинари си присвояват знамето (на Конфедерацията) за свои цели."

Представители на властите на щатско и местно равнище обаче казаха, че след Шарлотсвил у тях има убеденост, че е време на знаковите обществени места повече да няма изображения, свързани с Конфедерацията.

В Лексингтън, Кентъки, кметът Джим Грей реши да обяви намерението си ден по-рано заради кръвопролитието в Шарлотсвил. Пред бивша сграда на съдилище, в която преди Гражданската война се провеждали търгове за роби, има паметници на Джон Брекънридж (от 1865 г. министър на войната на Конфедерацията) и Джон Хънт Морган (генерал от армията на Конфедерацията).

"Сега е правилното време", каза в понеделник Грей. "Пришпорихме нещата заради събитията в Шарлотсвил, но знаех, че това е правилното."

Част от общата картина е и съобщението на Американската Служба за управление на националните паркове, че някой е изрисувал послание с червен спрей върху Мемориала на Линкълн във Вашингтон.

Според службата това е станало във вторник сутринта. На разпространена от нея снимка се вижда изписаното послание "майната му на закона". Надписът е изрисуван от вътрешната страна на една от колоните на мемориала.

В момента служители работят за отстраняване на графита чрез специален препарат за третиране на архитектурни паметници. По думите им работата ще продължи, докато надписът не бъде заличен изцяло.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?