Трескави преговори между Техеран и Запада за иранската ядрена програма

Трескави преговори между Техеран и Запада за иранската ядрена програма

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф приключиха поредния кръг от разговорите си за иранската ядрена програма на фона на наближаването на крайния срок за постигане на политическо споразумение по въпроса до края на този месец, предаде Франс прес, като се позова на американски дипломат.

Кери и Зариф разговаряха при закрити врата в продължение на пет часа в резиденция в Лозана, Швейцария. Преговорите завършиха с 20-минутна среща на четири очи.

По-късно в понеделник Зариф ще отиде в Брюксел, за да се срещне с върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини и с колегите си от Германия, Франция и Великобритания, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Филип Хамънд, съобщи ЕС.

По-рано през деня Могерини предупреди, че идните две седмици са от съществено значение, за да се намери терен на разбирателство за добро споразумение по иранската ядрена програма.

Хамънд пък смята, че преговарящите страни се доближават до решение на кризата, но все пак има още дълъг път за извървяване.

Вчера Кери показа по-голям оптимизъм по въпроса. Той изрази надежда, че в идните дни, би могло да се намери решение на кризата, но все пак припомни, че има значителни разногласия между Шесторката и Техеран. Зариф също изрази надежда за постигане на решение в идните дни.

През ноември 2013 г. шесторката по иранската ядрена програма /петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия/ и Иран сключиха временно споразумение по иранската ядрена програма. След това те на два пъти отложиха крайния срок за окончателно споразумение. Вашингтон обаче предупреди, че ново удължаване на крайния срок няма да има.

Миналия ноември преговарящите страни се разбраха до 31 март да договорят политическо споразумение по иранската програма. В случай, че това се случи, преговарящите ще трябва да уредят до 30 юни или 1 юли всички технически подробности в това всеобхватно споразумение.

Ще става дума за документ с няколко раздела, който ще гарантира мирния характер на иранската ядрена програма. В документа ще се установят принципите за контрол на ядрената инфраструктура на Иран, продължителността на споразумението и графикът на прогресивното вдигане на санкциите.

Иран има разногласия с шесторката по графика за вдигане на санкциите срещу него. Техеран иска това да стане незабавно. Тези санкции бяха наложени на няколко етапа в последните години от ООН, ЕС и САЩ. Те изолират дипломатически Иран и го задушават икономически.

Президентът на САЩ Барак Обама на няколко пъти обеща, че ще направи всичко, в това число и във военен план, за да попречи на Иран да притежава един ден атомна бомба, отбелязва Франс прес. Но от септември 2013 г. и телефонния му разговор с новия ирански президент Хасан Рохани, Обама залага на дипломатическата карта с Техеран и превърна сближаването с шиитската сила в приоритет на външната си политика.

Евентуалният исторически пробив в преговорите с Иран срещна опозицията на републиканците, контролиращи американския Конгрес. Те смятат, че администрацията на Обама е на път да сключи много лошо споразумение с един от най-лошите режими в света. Евентуалното споразумение с Иран не се нрави и на съюзника на САЩ - Израел.

Междувременно иранският парламент прие в понеделник декларация, в която подчертава, че че окончателното споразумение с шесторката трябва да предвижда снемане на всички санкции и да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН. Изявлението беше одобрено с подкрепата на 260 от общо 290-те депутати в законодателния орган на Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят