Трескаво разпределение на министерства в кабинета "Орешарски"

Кулоарни слухове "отнеха“ от ДПС земеделието и му "дадоха" транспорта

сн. БГНЕС

Бъдещият програмен кабинет на Пламен Орешарски, който БСП, ДПС и "Атака" най-вероятно ще успеят да прокарат в парламента, няма да има сериозни структурни разлики с този на ГЕРБ, научи Mediapool. Енергетиката няма да бъде обособена в отделно министерство и ще остане заедно с икономиката и туризма, а образованието и културата няма да се слеят в едно, според сегашните планове на бъдещите управляващи.

БСП твърдят, че няма време за такива структурни промени. "Когато се създаде министерството на бедствията и авариите на Емел Етем, трябваше една година да заработи“, припомниха социалисти опита си от предходния мандат. Те смятат, че икономиката и енергетиката е редно да са в отделни министерства, но в момента "нямаме време да се мотаем".

Както вече обяви лидерът на БСП Сергей Станишев, кабинетът ще е политико-експертен – тоест, в него ще участват както експерти, така и политически фигури. За разлика от правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), когато властта бе разпределена на ясен квотен принцип 8:5:3, сега не се говори за разпределение на министерства. Непрекъснато се повтаря, че ще бъдат търсени компетентни и отговорни хора за работа, а не работа за хора.

Според неофициални информации начело на МВР ще застане Младен Червеняков, депутатът от БСП и бивш правосъден министър в кабинета "Виденов". Съществувала и вероятност вътрешното министерство, което е разглеждано като ключово за всяка власт и напоследък се компрометира със скандалите за незаконно подслушване, да бъде поверено на "човек от системата".

Най-често споменаваната номинация за финансов министър е тази на дългогодишния "бюджетар" и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Другият спряган кандидат е депутатът от т.нар. "гражданска квота“ Петър Чобанов.

Известният парламентарист от БСП Янаки Стоилов, който бе обсъждан за председател на Народното събрание, но в крайна сметка мястото бе дадено на Михаил Миков, сега е спряган за вицепремиер без порфейл с ресор социалния и здравния сектор.

По неофициална информация БСП ще запази и земеделското министерство, въпреки че очакването е то отново да бъде предоставено на ДПС, които управляваха сектора осем години (до 2009 г.) в правителствата на Сакскобурготтски и Станишев. За сметка на това ДПС щяло да бъде "компенсирано" с други две ресурсни министерства, които разпределят огромна част от еврофондовете – това на транспорта и информационните технологии, както и екологията. Много е вероятно Искра Михайлова, която е депутат от ДПС, а в кабинета "Станишев" бе зам.-министър на регионалното развитие и строителството, да оглави МОСВ.

Социалното и здравното министерство са другите две, за които се обсъжда дали да бъдат предоставени на ДПС.

Програмното правителство на "Орешарски" няма как да мине без подкрепа от депутати извън БСП и ДПС. Независимо че лидерът на вече опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов обеща подкрепа за непопулярните мерки на Орешарски, едва ли някой очаква ГЕРБ да осигурят необходимия един глас за кабинета му. Прогнозите са подкрепата да бъде осигурена от "Атака", също както при избора на шеф на НС, чрез нерегистриране на депутати, неучастие в гласуването и смъкване на кворума.

Макар Волен Сидеров да обяви, че няма да подкрепи никакво правителство, неговото съучасие към прокарването му си има цена. Така че "Атака" ще има свои представители в управлението, но няма да ги припознава като свои, за да може успешно да поддържа демагогията, че е опозиция.

"Понеже няма как да са видни – министерски, или заместник-министерски, най-вероятно повечето шефове на агенции и по-едри шефове от средната администрация ще бъдат близки до Сидеров“, твърдят БСП. Засега не се планира хора на "Атака" да получат министерски постове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?