Трета доза от ваксината на Astra Zeneka провокира силен имунен отговор

Трета доза от ваксината на Astra Zeneka провокира силен имунен отговор

Трета доза от ваксината срещу коронавирус на Оксфордския университет и компанията Astra Zeneka предизвиква силен имунен отговор, съобщи Ройтерс, като цитира изследване на учени.

Авторите на изследването подчертават, че засега няма доказателства, че е нужна трета доза за подсилване на имунната реакция, особено като се има предвид и липсата на ваксини в някои страни.

Проучването на университета в Оксфорд установи, че трета доза от ваксината увеличава имунната защита с антитела и T-клетки, като втората доза може да бъде отложена с до 45 седмици и също да предизвика силен имунен отговор.

Британското правителство обяви, че обмисля план за ваксинационна кампания през есента за усилване на защитата, след като три пети от възрастното население на страната вече е имунизирано с две дози ваксина.

Директорът на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард каза, че доказателствата, че ваксината предпазва срещу сега разпространените варианти на новия коронавирус за определен период от време, означава, че вероятно усилваща трета доза няма да е нужна.

"Трябва обаче да сме в състояние да усилим защитата, ако това се окаже необходимо...но нямаме никакви доказателства, че това ще е нужно", каза той пред журналисти.

"Засега с високото ниво на защита сред населението на Великобритания и без данни, че тя се губи, не е приемливо да се дава трета доза във Великобритания, докато в други страни изобщо не са се ваксинирали", каза той.

Предишни проучвания доказаха, че ваксината, изобретена в университета в Оксфорд и лицензирана от Astra Zeneka, е по-ефикасна, ако втората доза се приеме на дванадесетата седмица след първата, вместо четири седмици след нея.

Изследването, огласено в понеделник преди официално публикуване, е проведено сред 30 души, получили късна втора доза и 90 души, получили трета доза. Всички участници са на възраст над 55 г.

Резултатите успокояват тревогите, че векторни ваксини като тези на Astra Zeneka и Johnson & Johnson може да губят ефекта си, ако са нужни ежегодни имунизации заради рисковете, че тялото реагира срещу вектора, който внася генетичната информация на ваксината.

"Имаше някои притеснения, че няма да можем да използваме тази ваксина при укрепващ ваксинационен режим и данните от изследването определено не сочат това", каза авторката на изследването Тереза Ламб от института Дженър на университета в Оксфорд пред Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус