Трета микроцентрала ще прави ток от течението на река Искър

В петък ще бъде открита третата руслова централа по поречието на река Искър от проекта за изграждането на девет малки водноелектрически съоръжения, които да произвеждат ток от течението на реката.

Въвеждането в експлоатация на МВЕЦ "Церово” с мощност 3 МВ, която е част от каскадата "Среден Искър" ще стане в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на София Йорданка Фандъкова, областният управител Софийска област Красимир Живков и др.

Проектът за енергийно оползотворяване на водите на Искър се реализира като публично-частното партньорство между италианската "Петролвила" (PVB Group) и община Своге, а Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) предоставя част от финансирането му. По проекта вече работят две микроцентрали - ВЕЦ “Лакатник“ и ВЕЦ “Свражен“, с обща мощност от 6 МВ.

До януари 2013 г. предстои изграждането на останалите МВЕЦ-а от тази фаза - "Оплетня" (2.8 MВ) и МВЕЦ "Прокопаник" (3.2 MВ). Общата инсталирана мощност на всички девет централи от проекта е 25.6 МВ, а очакваното годишно производство на зелена енергия от тях е около 145 млн. кВтч. Цялата инвестиция е за 115 млн. евро

Русловите централи се изграждат чрез издълбаване коритото на реката, за да се осигури по-висок пад на водите за производство на електроенергия. Изпълнители на строежите са едни от най-големите български строително–инженерни компании като "Геотехмин", "Геострой", "Инжектосонд България", "Авес Г", "Енерджи Ка" и други.

"Петролвила" преди две години заяви интерес за реализацията на подобен проект и по Марица.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?