Трета оферта за частен акционер в “Топлофикация-София”

Трета оферта за частен акционер в “Топлофикация-София”

Три станаха офертите за влизане на частен акционер в общинско-държавното дружество “Топлофикация-София”, който да поеме дълга към “Булгаргаз”, каза в сряда председателят на Столичния общинския съвет (СОС) Владимир Кисьов. 

Преди време бе съобщено за интерес към придобиване на дял от страна на чешката компания CEZ, която притежава електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен и ТЕЦ-Варна, както и от френската “Далкия, която придоби варненското парно. Сега стана ясно, че заявление е внесла и банката БНП-Париба, която смята да финансира газовия дълг и след това да наеме фирма, която да управлява придобития дял в топлоснадбителното дружество, което от два дни пак е без изпълнителен директор.

По думите на Кисьов оферта от “Газпром” досега не е подавана.

Трите компании искат да влязат в дружеството със сходни оферти като се предлага финансиране на увеличение на неговия капитал с между 20 и 30 процента. В момента капиталът на “Топлофикация -София” е 110 милиона лева. Все още няма индикации дали Министерството на икономиката и енергетиката и Столична община (СО) са обсъждали вариантите за намаляването на техния дял в дружеството в замяна на вкарването на свежи пари от частен инвеститор.

Влизането на трети акционер цели стабилизирането на “Топлофикация - София” преди планираната приватизация. Това обаче може да стане едва след произнасянето на независим консултант, който ще предложи вариантите и рисковете, които стоят пред раздържавяването на дружеството.

Нов шеф след месец и половина

Отстраненият от СОС във вторник от длъжност Наско Михов и шестчленния му екип на дружеството са депозирали оставките си пред Съвета на директорите, който ще заседава по проблема на 23 април. В сряда за прегласуване на освобождаването на Михов се обявиха кметът на София Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който представлява държавното акционерно участие от 42 на сто в дружеството.

В сряда председателят на СОС Владимир Кисьов и кметът на София Бойко Борисов внесоха предложение за провеждане на конкурс за избор на заместник на Михов. Техният доклад трябва да бъде приет по време на сесията на градския парламент на 19 април.

Двамата предлагат създаване на специална общинска комисия, която да проведе конкурса. В нея ще влязат като съпредседатели Кисьов и Борисов, по един представител на всяка от седемте политически групи, един представител на независимите общински съветници и главния секретар на общината.

Кандидатите за поста трябва да представят пред общинарите свой бизнес-план за стабилизацията на дружеството. Най-достойният за мястото на Михов трябва да бъде излъчен до 19 май.

В началото на януари се състоя подобна процедура. Тя обаче беше опорочена, след като класираният на първо място Стоян Тодоров бе бойкотиран от БСП и НДСВ, които лансираха, а по-късно и избраха Михов на поста с подкрепата на “Гергьовден”, ССД и др. Три месеца по-късно обаче зад Михов останаха само червените и жълтите градски съветници.

В доклада до СОС, под който се е подписал и кметът Бойко Борисов, се казва още, че “неспазването на ясни критерии” при избора на Михов е довело до “задълбочаване на кризата в управлението” на “Топлофикация - София”. Само ден по-рано той заяви, че би подкрепил едно евентуално прегласуване на неговото освобождаване, за да се стабилизира дружеството.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?