Трета присъда за бившия шеф на НРС - този път за разгласяване на държавна тайна

След две ефективни присъди, съдът даде 2 г. условно на ексшефа на НРС

Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров получи трета получи в понеделник 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок по делото му за разгласяване на държавна тайна.

Това е общо третата му присъда, след като на 23 януари Софийският военен съд му постанови 15 години затвор по обвинение за присвояване на 5.1 млн. лева от бюджета на НРС. Отделно от това, Киров бе осъден през май 2016 г. на 10 години затвор по първото му дело – отново за присвояване, но този път на близо 5 млн. лева.

Случаят, по който ексшефът на НРС получи условна присъда в понеделник, датира от 2014 г., когато в свое телевизионно интервю той разказа за българин, задържан в Иран за трафик на наркотици. Както и тогава, Киров твърди, че не е разкрил никаква класифицирана информация, а обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Като основен свой враг, той сочи настоящия ръководител на разузнаването Драгомир Димитров, който водел "лична война" с него.

Нито една от присъдите, постановени досега срещу Киров, не е окончателна. Делото, по-което има 15-годишно наказание, предстои да бъде разгледано от Военно-апелативния съд. На същата фаза се намира процесът по другото му обвинение за длъжностно присовяване, след като през ноември 2016 г. Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?