Трета проверка на плажа в Слънчев бряг e в полза на петте "мола"

Трета проверка на плажа в Слънчев бряг e в полза на петте "мола"

Третата проверка за незаконни обекти на южния плаж в курорта Слънчев бряг е установила, че петте заведения – The One, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и Bedroom са законни. Това става ясно от съобщение на Министерството на туризма.

Петте дискотеки изправиха един срещу друг министрите на туризма Николина Ангелкова и на регионалното развитие Николай Нанков срещу вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов. Първите двама твърдят, че обектите са законни, докато третият смята обратното. Спорът трябва да се реши от прокуратурата, която до момента не се е произнесла по случая. Главният прокурор беше сезиран от Симеонов.

Първата проверка, разпоредена от Симеонов на ДНСК, установи, че петте преместваеми "мола", както ги нарича той, са незаконни – изградени са на плажа без никакви строителни книжа и не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) за преместваеми обекти.

Ангелкова и Нанков поддържат обратната теза. Според тях обектите са законни, защото отговарят на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който е специален по отношение на тях. Двамата въобще не коментират изискванията в ЗУТ по отношение на преместваемите обекти.

Единственият момент, по който няма спор между тримата е, че обектите са поставени със заповед на министъра на туризма по одобрена от нея схема за разполагане на преместваеми съоръжения на плажа "Слънчев бряг-юг".

Втората проверка, направена в началото на юни по заповед на министър Нанков, установи, че петте заведения на плажа са изрядни.

Сега третата инспекция потвърждава тази констатация. Проверката този път е направена по обща заповед на министрите Ангелкова и Нанков в периода 25 – 26 юни. Тя е извършена от експерти от Министерството на туризма и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

 

Резултатите от нея показват, че има разположени 20 съоръжения върху южния плаж в Слънчев бряг без да са предвидени с одобрената от Ангелкова схема. За тях не са издавани и разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър, по информация на присъстващите служители на общината.

 

Сред обектите, които са разположени без необходимите одобрения са лампи, паркинги, навеси, бариери, волейболно игрище, трибуни, детски пясъчник, алея за транспортна връзка и други, е посочено в съобщението на Министерството на туризма.

 

Всички съоръжения, които не са включени в одобрената схема от министъра на туризма и са поставени без разрешение на главния архитект трябва да бъдат премахнати. За целта ще бъде сезиран кмета на Несебър, който трябва да издаде заповеди за премахването им, съгласно ЗУТ, се казва в съобщението.

 

Експертите на ДНСК и Министерството на туризма са проверили и петте обекта – The one, La Cubanita, Cacao beach, Del Mar и Bedroom. За тях е "констатирано, че отговарят на предвидените в схемата конфигурация в план и местонахождение", пише в съобщението на Министерството на туризма.

 

В него е посочено още, че ежегодно, по възлагане на Министерството на туризма, през активния летен сезон се извършва и измерване от лицензирани геодезисти на площите на преместваемите обекти и допълнителните търговски площи към тях на територията на морските плажове.


В периода юли - август 2018г. Предстои да се направи прецизно измерване на площите на поставените обекти на плаж "Слънчев бряг – юг". В случай, че бъдат установени нарушения от министерството ще се предприемат необходимите действия за отстраняването им, като се направят предписания към концесионера. Ако той не предприеме нужните действия, нарушенията ще се отстранят със заповед на кмета на община Несебър, съгласно чл. 57а от ЗУТ, е посочено още в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?